19 квітня 2020 р.

Пролісок – символ надії, тепла і краси

     19 квітня, крім світлого свята Великодня - День проліска. Свято було засноване у Великобританії в 1984 році. Існує старовинне британське повір'я, що проліски є найкращим захистом від чаклунства і всілякої нечисті. Тож необхідно садити ці квітки навколо житла.
У ніжної квітки є безліч назв. Англійці іменують пролісок «сніговою краплею», «сніговою сережкою». Не менш гучний епітет придумали німці - «сніговий дзвіночок». Чехи назвали витончену рослину «сніжинкою». Найбільшою кількістю ласкавих імен пролісок нагородили українці: білявка, снігурка, козулька.
Наші предки-русичі вірили, що пролісок розквітає раніше за інші квіти, тому що він найсміливіший. За легендою, лиходійка Зима прийняла рішення стати єдиною володаркою Землі - не пускати Весну в свої володіння. Всі рослини охопив жах, і лише один пролісок зумів здолати Зиму і вибратися з-під снігу до сонячних променів. Світило зігріло відважну квітку, а заодно і землю. Сніг розтанув і прийшла весна...
Існують багато різновидів проліска: кавказький, грецький, візантійський, кулястий пролісок Елвіса - всього 17 видів.
В Україні росте 3 види:
проліски — Карпати, лісостеп, гірський Крим;
проліски пониклі, або сибірські — Полісся та лісостеп Лівобережжя;
проліски осінні — цвітуть восени, ростуть в степах на Півдні України та в Криму.
А ще одна стародавня легенда свідчить, що коли Адам і Єва були вигнані з раю, ішов сніг. Єва замерзла і стала плакати, згадуючи про теплі райські сади. Щоб утішити її, Бог перетворив кілька сніжинок у квітки підсніжника. Побачивши квіти, Єва повеселішала і в неї з'явилася надія на краще. Звідси і вважається, що пролісок — Символ надії.
       Тож ми даруємо Вам в СВІТЛЕ СВЯТО ВІРИ, НАДІЇ ці фото та вірш Марії Познанської про ці чудові весняні квіти! Букет не рвали, а купили. В лісі просто фотографували та милувалися їхньою красою, але не в цьому році!
У мене очі голубі,              
         Такі, як неба синь.
Росту між кленів і дубів,
Люблю і сонце, й тінь.
Зелені рученьки мої
Листочками зовуть.
Я полюбив ліси й гаї,
Живу я здавна тут.
І вірю: люблять всі мене,
Як весну золоту,                              Бо знають, що зима мине,
Коли я розцвіту.                                                                                                                                                                                                          

Немає коментарів:

Дописати коментар