8 квітня 2020 р.

«Земля» Олександра Довженка – шедевр світового кіно

     Якщо хочете побачити, як 90 років тому на Полтавщині хвилею переливалися хлібні поля, соком наливалися яблука, то запрошуємо Вас переглянути легендарний фільм Олександра Довженка «Земля». Чому саме сьогодні? Бо 8 квітня 1930 року відбулася прем’єра фільму.
Фільм Олександра Довженка «Земля», за версією ЮНЕСКО, входить до списку топ-5 шедеврів світового кінематографу. Це один з найкращих фільмів світу, який знімався на Полтавщині. 5 місяців команда Довженка працювала над зйомкою картини. Робота кипіла на локаціях, які розташовані в межах Шишацького району Полтавської області, а саме – поблизу села Яреськи. Навіть відомо, що на час зйомок Довженко квартирував у хаті місцевої мешканки Ганни Іванівни Корсун. 
89-хвилинна німа чорно-біла стрічка розповідає про період колективізації, тоді щойно оголошеної. Довженко у властивій йому манері підійшов до теми з філософським розмахом: режисер та сценарист перетворив образ землі на метафору національного космосу, центр і сенс існування українського селянина. У цьому гармонійному космосі землероби ведуть щасливе позачасове життя, спокій якого порушує поява трактору. У фільмі Довженко показав розірвання органічного і містичного зв'язку з землею, яке спричинює колективізація.
32 рази стрічку Довженка переглядали діячі комуністичної партії та цензори, після чого 8 квітня 1930 року відбулася її прем’єра для глядачів, а вже за 9 днів, 17 квітня, зробилася забороненим плодом для радянського глядача, як офіційно пояснили, через "натуралізм та замах на звичаї". Фільм може здатися агітаційним, однак, режисер, навпаки, за допомогою мистецтва виявляє своє істинне ставлення до комуністичного ладу. Імовірно, тому доля фільму в СРСР була саме такою.  Фільм реабілітували лише у 1958 році, коли в Брюсселі, на першому післявоєнному огляді досягнень людства, фільм «Земля» увійшов до 12 кращих фільмів у історії кіно. На жаль, Олександра Довженка вже не було в живих. Він помер у 1956 році.
У фільмі подаються тільки окремі репліки, тому треба уважно слідкувати за емоціями героїв, щоб зрозуміти суть того, що відбувається на екрані. Повну картину не тільки емоцій, а й сюжету ви зможете побачити, звернувшись до кіноповісті«Земля».


Немає коментарів:

Дописати коментар