27 квітня 2020 р.

Микола Зеров - "кардинал" української літератури

      26 квітня виповнилося 130 років від дня народження українського поета, літературознавця, критика, автора сонетів і перекладів поезії античності, лідера руху неокласиків і представника епохи «Розстріляного відродження» Миколи Зерова.
Він прагнув вивести літературу країни на якісно новий рівень, визначений творами античності та світовою класикою. Як і знаменитий британець Вільям Шекспір, українець Зеров писав сонети. Разом з безліччю інших майстрів Зеров перекладав на українську мову «Енеїду» Вергілія. Відповідно до думки фахівців, переклад Зерова відрізняється дивовижною точністю і філігранністю.
Сучасники і наступні покоління українців називають Зерова «кардиналом української літератури». Сам літератор жартував, що місце серед персоналій в українській історії він собі забезпечив. Поет стверджував, що в будь-якому випадку нащадки будуть добре пам'ятати Івана Котляревського, який вперше використав українську мову для написання серйозного твору. Поруч з Котляревським планував зайняти місце і Зеров.
       Окремим явищем в історії української літератури можна назвати збірник Зерова «Камена». Це перша і єдина книга, випущена за життя поета, де поряд з перекладами віршів античності розміщені оригінальні твори. Стилістика виконання збірки витримана в класичних канонах, текст поетичних творів вражає чітким підбором слів і красою стилю.
      Всього одного збірника віршів поета вистачило, щоб пробудити ненависть з боку радянської репресивної машини. Зерова арештували, звинуватили в контрреволюційній діяльності і відправили в табір. Потім вирок переглянуто, поет розстріляний, а переклад одного з шедеврів періоду античності зник.
Поет був людиною дивовижної сили духу. Він навіть в нелюдських умовах табору на Соловках, після втрати сина і будь-якої надії на майбутнє, продовжував писати. Зеров володів високорозвиненим інтелектуальним смаком, тонким розумом, постійно працював над самовдосконаленням. Про те, наскільки геніальною людиною був поет, можна судити з його сонетів, праць публіцистичного характеру та статей літературної критики.
     Пропонуємо переглянути  цікаву і змістовну відеолекцію про Миколу Зерова  доцента кафедри української літератури ХНУ ім. В. Н. Каразіна Михайла  Сподарця.

Немає коментарів:

Дописати коментар