28 квітня 2020 р.

До танцю прагне серце і душа

   Жодне свято не обходиться без танців. І хай не всі вміють танцювати, але безумовно одне: краса танцю зрозуміла всім.
Виявляється, що навіть птахи танцюють. Деякі породи танцюють завжди велелюдно і зі запалом. Наприклад, чаплі, а шуліка – дуже мудро кружляє – туди, сюди. Найцікавіші танці в деркачів: вони збираються чередою і влаштовують справжній бал. Повитягавши шиї, сходяться, розходяться, вальсують. Потім одразу стають мов закам’янілі, а тоді знов кидаються танцювати. А хто бачив танець журавлів, той запам’ятає цю красу на все життя.
 29 квітня особливий день – Міжнародний день танцю, який відзначається з 1982 року за рішенням ЮНЕСКО в день народження французького балетмейстера Жана Жоржа Новера, реформатора та теоретика хореографічного мистецтва, який увійшов в історію як «батько сучасного балету». Він  розробив принципи героїчного балету та балету-трагедії. У 1759 вийшла його знаменита праця «Листи про танець і балети», в якій обгрунтувано принципи балету-п’єси, який втілюється засобами дієвих пантоміми і танцю в співдружності композитора, хореографа і художника.
 Що виникло раніше – танок чи музика – не знає ніхто, але добре відомо, що танцює людство з давніх-давен під супровід пісні, музики і танець є невід’ємною частиною будь-якої культури. Відомо, що рухи для багатьох витончених аристократичних танців хореографи запозичили в народних танцях. А перші вчителі танців з’явилися тільки у 15-му столітті.
 Танець – хвилюючий і найпрекрасніший вид мистецтва, бо не тільки відображає життя, а й сам є життям. Деякі хореографи вважають, що за рухами тіла ховаються справжні рухи душі. Він є джерелом натхнення для художників, дизайнерів, скульпторів і режисерів театру і кіно.
Нікола Ланкре "Танцівниця Камарго"
                                                     Балет "Лебедине озеро"
           Мюзикл "Ла-Ла Ленд"               
 У цей день весь танцюючий світ відзначатиме своє професійне свято – театри опери та балету, сучасні танцювальні трупи, ансамблі сучасного бального та народного танцю і інші, як професійні, так і самодіяльні артисти. Всім найщиріші вітання!!!
 Але скільки людей просто танцюють для свого настрою і прекрасного самопочуття. Адже танці – це емоційна насолода. Вони розвивають почуття ритму, виробляють правильну поставу, піднімають настрій, люди, які займаються танцями, відрізняються, як правило, цілеспрямованістю і у них хороше здоров’я. Не дарма керівник системи державної медицини Англії Саймон Стівенс закликав усіх дільничих лікарів замість автоматичної виписки медикаментів прописувати пацієнтам зміни у стилі життя: ходити на танці чи у читацькі клуби, вчитися живопису чи хоровому співу.
   Всі знають, що бібліотека – аптека для душі, тож не дивно, що у  нашій бібліотеці давно уже не тільки читають  книги, співають, але частенько і пускаються у танок.
  І хоч вони ці люди  не молоді літами, та їхня душа вічно молода і прекрасна у танці.
 Подяка учасницям танцювального колективу «Панянка» (керівник Людмила Сотник), які зачаровують своїми ніжними таночками.
 Особливо хочеться привітати  зі святом наших активних волонтерок «невтомних бабусь», які встигають займатися танцями – Нелаєву Ганну Олександрівну, Кобзар Валентину Іванівну і Цубер Олену Іванівну.
 А ще одна волонтерка Олена Кульчій навіть свою третю збірку віршів назвала «Я танцювати хочу ще…».
 Танцюйте, насолоджуйтесь, відпочивайте, адже рух – це життя й енергія!

Немає коментарів:

Дописати коментар