21 жовтня 2024 р.

19 жовтня 2024 р.

17 жовтня 2024 р.

Вишиті мініатюри Зої Дацько

Наша невтомна волонтерка, майстриня Зоя Дацько – фанатка вишивки. Це захоплення її супроводжує все життя. Черговою порцією творчості стала ціла колекція вишитих мініатюр. Милують очі різноманітні сюжети. Це будуть подарунки рідним, друзям і, звісно, чергові донати для добрих волонтерських справ!

16 жовтня 2024 р.

Оскар Уайльд мав власну думку про все, що його оточувало, навіть якщо вона суперечила загальновизнаній

Оскар Уайльд – відомий ірландський письменник, поет, драматург і есеїст. Він народився 16 жовтня 1854 року в Дубліні. Уайльд став одним з найбільш відомих літераторів свого часу завдяки своїй сатиричній та витонченій манері письма, а також своїй скандальній особистості.

14 жовтня 2024 р.

Сербський письменник Милорад Павич був впевнений, що літературу в майбутнє ведуть не письменники, а читачі

Відомий сербський поет, прозаїк, літературознавець, перекладач, фахівець з історії сербської літератури XVII – XIX ст., сербського бароко та поезії символізму Милорад Павич народився 15 жовтня 1929 року у Белграді в сім'ї скульптора і викладачки філософії. Працівники бібліотеки-філії №7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ до 95-ої річниці з дня народження письменника підготували цікаві факти з його творчої біографії.

12 жовтня 2024 р.

Юрій Щербак сподівається, що світ прочитає його правильно

Майбутній письменник, епідеміолог та політик Юрій Щербак народився 12 жовтня 1934 року в Києві. Навчався в Київському медичному інституті, після чого працював науковим співробітником в інституті епідеміології 30 років. В 1983 році захистив докторську дисертацію.

9 жовтня 2024 р.

На поетичному кафе звучали вірші Федора Гаріна

В рамках міні-проєкту «Славу краю роблять люди» в бібліотеці-філії №7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ проведено поетичне кафе «Вірші натхненно він читав», яке присвятили життю і творчості полтавського поета, журналіста Федора Гаріна. 9 жовтня виповнюється 110 років з дня його народження.

8 жовтня 2024 р.

Михайло Драй-Хмара з «грона п’ятірного нездоланих співців»

Михайло Драй-Хмара в 1928 році надрукував сонет «Лебеді» з присвятою своїм товаришам, де вжив вислів «гроно п'ятірне»:

О гроно п'ятірне нездоланих співців,

крізь бурю й сніг гримить твій переможний спів,

що розбиває лід одчаю і зневіри.

3 жовтня 2024 р.

Творчість поета Антонича здобуває належну їй пошану всюди, де живуть українці

До 115-ої річниці з дня народження Богдана-Ігора Антонича працівники бібліотеки-філії №7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ підготували інформацію про нього як про яскраву, оригінальну мистецьку постать в українській літературі, поета-новатора. Його творча доля переконливо засвідчує, що великий талант, як сказав Дмитро Павличко, «обов'язково пробивається крізь тернові хащі ідейних манівців і хитань на шлях передових думок свого часу, шлях, поєднуючи серце художника і серце його народу».

2 жовтня 2024 р.

Повернула пісня і юність, і любов

Свято «Пісня поверне знов і юність, і любов», яке було приурочене Дню людей поважного віку, зібрало користувачів до читальної зали бібліотеки-філії №7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ. Пісні у виконанні народного аматорського вокально-хорового колективу "Дивограй" повернули присутніх не тільки в юність, але й нагадали про ті свята, які були нещодавно.

Невтомні звітують!

Опадає листя, змінюються пейзажі, але незмінною залишається наша робота по виготовленню сіток. Хоча ми кольори також коригуємо і за природою, і за побажаннями наших захисників. І традиційно звітуємо про виготовленні з любов’ю і турботою сітки.

1 жовтня 2024 р.

Полтава пам'ятає

Ми вже звикли починати день з хвилини мовчання. Тому і 1 жовтня, в День захисників і захисниць України, приєдналися до проведення загальнонаціональної  хвилини мовчання. Ми схилили свої голови на честь полеглих українських військових, цивільних та дітей, всіх, хто загинув у боротьбі з російськими окупантами та внаслідок нападу російських військ на українські міста і села. Вічна пам'ять полеглим! Слава тим, хто досі захищає українські кордони!

28 вересня 2024 р.

26 вересня 2024 р.

Читаюча нація – незламна нація

На годині інформації «Читаюча нація – незламна нація» з учнями ВПУ ім. А. О. Чепіги говорили про сучасні книги з фонду нашої бібліотеки, які вийшли за час повномасштабного вторгнення та описують досвід, що єднає всіх українців.

25 вересня 2024 р.

Оплата комуналки онлайн – легко і зручно

У багатьох оплата комунальних послуг асоціюється з горою платіжок. Хто не сидів до ночі з калькулятором, намагаючись звести дебет із кредитом? Хтось боїться нових технологій, а хтось навіть не довіряє їм. У бібліотеці-філії № 7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ на занятті з цифрової грамотності «Оплата комуналки онлайн – легко і зручно» намагалися розвіяти ці безпідставні страхи та пояснити простою мовою, як можна оплатити комуналку за допомогою комп’ютеру або смартфону та Інтернету.

19 вересня 2024 р.

Іван Світличний мав незламну позицію, кришталеву чесність та доброту у ставленні до кожної людини

20 вересня виповнюється 95 років з дня народження українського літературознавця, мовознавця, літературного критика, поета, перекладача, дисидента, діяча шістдесятництва (українського руху опору 1960 – 1970-х років), репресованого Івана Олексійовича Світличного. З цієї нагоди працівники бібліотеки-філії №7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ пропонують ознайомитись зі сторінками його самовідданого життя і героїчної праці.

Працюємо далі! Зупинятися і втомлюватися немає часу!

З самого ранку волонтери вже працюють. Зібралися на хвилинку помилуватися виготовленою сіткою! Самі себе похвалили. Дійсно молодці, бо на сьогоднішній день це вже 612 сітка, виготовлена в цьому році!

18 вересня 2024 р.

Художниця-монументалістка Алла Горська – душа руху шістдесятників

Мистецький альманах «Її жар-птиці досі летять…», який був проведений для користувачів бібліотеки-філії №7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ, присвятили одній із найяскравіших українських художниць, шестидесятниці, дисидентці, активістці та правозахисниці Аллі Горській.

12 вересня 2024 р.

Заняття з цифрової грамотності для людей елегантного віку

Інтернет змінив наше життя за дуже короткий час. Зараз у нас є вся інформація у світі, а точніше під рукою, через усі види розумних додатків та веб-сайтів. Хоча ця революція здебільшого позитивна, вона має і тіньові сторони. Інтернет-шахрайство зустрічається набагато частіше, ніж люди підозрюють, а шахраї постійно вигадують нові схеми. Кожного з нас кіберзлочинці можуть спіймати на гачок, тому важливо знати як захиститися від них, використовуючи знання як зброю.

11 вересня 2024 р.

Перегляд сучасного фільму, присвяченого українським добровольцям

Щороку у другу суботу вересня святкують День українського кіно. Фактично це свято є професійним днем працівників кінематографії і з'явилося з виходом президентського указу 12 січня 1996 року. Кіно – це мистецтво, яке здатне формувати національну свідомість, протистояти ворожій пропаганді та доносити правду через екрани. Незважаючи на те, що це професійне свято – відзначити його може кожен українець.

9 вересня 2024 р.

Зустріч-спогад з нагоди 35-річчя Народного Руху України

9 вересня в читальній залі нашої бібліотеки на зустріч-спогад «Народний Рух України: 35 років» зібралися користувачі бібліотеки, волонтери та рухівці Полтавської крайової організації Народного Руху України, які стояли біля витоків та долучилися згодом до багатотисячної організації.

Безсмертя життя і творчості Івана Петровича Котляревського

Будеш, батьку, панувати,

Поки живуть люди,

Поки сонце з неба сяє,

Тебе не забудуть! 

Так на смерть славного сина українського народу Івана Петровича Котляревського відгукнувся молодий Тарас Шевченко, пророкуючи йому безсмертя. Ці ж слова викарбувано на пам’ятнику письменникові, відкритому 30 серпня 1903 року в Полтаві.

1 вересня 2024 р.

Невтомні звітують!

Традиційно на початку місяця звітуємо про виготовлені маскувальні сітки. За серпень виготовлено 55 сіток, за цей рік – 567 сіток площею 13934 кв. метрів. З початку роботи – це 2923 сітки загальною площею 78034 кв. метрів.

29 серпня 2024 р.

Герої безсмертні, ви свято вмирали! Святі ваші ймення – між зір золотих!

29 серпняДень пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Десять років тому саме цього дня відбулася одна із найтрагічніших подій в історії незалежної УкраїниІловайський котел. Колони українських військових під час їхнього виходу з оточення під Іловайськом розстріляли з тяжкого озброєння російські війська. Українська армія втратила 366 воїнів, 429 – отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 – потрапили у полон.

28 серпня 2024 р.

У бібліотеці можна навчитися цифровій грамотності

Цифрова грамотність в сучасному житті дуже важлива для кожного, адже світ не просто змінюється, він упевнено рухається в бік усе більшої цифровізації. Реальність вимагає від громадян швидкої адаптації, прийняття викликів та бажання вчитися. Цифрова грамотність – це безпечне й ефективне використання сучасних цифрових технологій у роботі та навчанні, в професійному та особистому житті.

27 серпня 2024 р.

Гете вважав, що єдиною силою, яка здатна влагіднити вдачу людини, є мистецтво

28 серпня 1749 року у Франкфурті-на-Майні народився Йоганн Вольфганг Гете – найвизначніший німецький поет, прозаїк, драматург, філософ, натураліст і державний діяч. Творчість Гете – одне з найвизначніших явищ світової літератури, що входить у скарбницю художніх та літературних цінностей людства. Дослідники підрахували, що Гете написав понад 1600 віршів.

20 серпня 2024 р.

Сковородист за духом Валерій Шевчук

Свій 85-річний ювілей зустрічає Валерій Олександрович Шевчук – український письменник-шістдесятник, критик, перекладач, основоположних національного літературного бароко, автор культурологічних та публіцистських робіт, громадський діяч.  

17 серпня 2024 р.

Література – це хобі для автора бестселерів Януша Вишневського

Януш Леон Вишневський – один із найпопулярніших польських письменників, який проживає в Німеччині. Нині в доробку Януша Вишневського22 книги, хоча він ніколи не збирався заробляти на хліб письменництвом і навіть не думав, що колись буде автором бестселерів. Все своє життя він присвятив науці. Здобувши освіту в Університеті Торуні, де вивчав фізику, захистив докторську дисертацію. Водночас він отримував освіту на економічному факультеті. В Лодзі, захистивши докторську дисертацію з хімії, Вишневський ще згодом отримав ступінь доктора інформатики, а наостанок зайнявся біоінформатикою.

15 серпня 2024 р.

Літературно-волонтерські посиденьки

Сьогодні в читальній залі нашої бібліотеки після літературного заходу відбувся свого роду ще один міні-захід з дуже цікавою і насиченою програмою, де дарували книги, говорили про волонтерство, передавали подарунки для військових.

Вічні голоси історії Павла Загребельного

Цього року вшановуємо 100-літній ювілей нашого земляка Павла Архиповича Загребельного, який народився 25 серпня в селі Солошине Кобеляцького району. Для користувачів бібліотеки-філії №7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ до цієї дати було проведено літературно-художній вечір «Вічні голоси історії Павла Загребельного» в рамках міні-проєкту бібліотеки «Славу краю роблять люди».

10 серпня 2024 р.

Молоде майбутнє нашого народу

В 2022 році вперше  День молоді в Україні почали відзначати у Міжнародний день молоді 12 серпня. Це свято було проголошене в 1999 році у резолюції 54 сесії Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй. Щоб підтримати інтеграцію української молоді до європейської спільноти, нарешті розпрощалися зі старою радянською традицією відзначати цей день в останню неділю червня.

5 серпня 2024 р.

1 серпня 2024 р.

Невтомні звітують!

Спекотний липень позаду. Напруженим і плідним він був і для нашого волонтерського осередку. За цей місяць було виготовлено 76 сіток. А за цей рік це уже 512 сіток площею 12641 кв. метрів. З початку роботи це 2868 сіток загальною площею 76741 кв. метрів.

23 липня 2024 р.

Вишивки Зої Дацько стануть подарунками за донати

Першу половину кожного дня Зоя Дацько присвячує роботі над виготовленням маскувальних сіток, а у вільний час займається улюбленою справою свого життя – вишиванням.

22 липня 2024 р.

Разом з інструкторами ГО «Асоціація саперів України» засвоювали правила безпеки в зоні військових дій

На базі бібліотеки-філії №7 Центральної бібліотеки ПМТГ було організовано тренінг «Безпека населення в зоні військових дій», який провела ГО «Асоціація саперів України».

20 липня 2024 р.

Головний талант великого італійця Франческо Петрарки – уміння любити

Із століття в століття людство вшановує великого італійця Франческо Петрарку як засновника нової європейської поезії, що сповістила про початок нової епохи, названої Відродженням. Справжнє його ім’я Франческо Петракко, але залюблений в античність він змінив ім’я, що, на його думку, більше нагадувало римське.

15 липня 2024 р.

Крізь плин століть і гомін сьогодення

Інформ-реліз

Вже втретє Україна відзначатиме День Української Державності. Ця памʼятна дата покликана нагадувати, що українське державотворення має понад тисячолітню традицію, а його витоки – у Руській середньовічній державі, центром якої був Київ.

3 липня 2024 р.

Говорили про рідну Полтаву

Сьогодні говорили про рідну Полтаву на годині цікавих повідомлень «Закарбувалося у вiчностi ім’я твоє, Полтаво». Нещодавно було пошанування міста Полтава, тому вирішили розповісти цікаві факти про цю подію і наше місто.

1 липня 2024 р.

Невтомні звітують!

Позаду пів року кропіткої невтомної роботи. Звітуємо, що за цей час виготовлено 436 сіток площею 10865 кв. метрів. Загалом за весь період діяльності на рахунку нашої команди уже 2792 сітки площею 74965 кв. метрів.

Яскрава літературна доля Жорж Санд

В Аврори Дюпен (по чоловікові Дюдеван), яка писала під псевдонімом Жорж Санд, – яскрава літературна доля, вона французька новелістка, мемуаристка, соціалістка та феміністка. За життя її слава була незвичайно велика, її твори викликали голосний резонанс у Франції та за її межами, нерідко ставали явищами не лише літературного, а й громадського життя. Її романи й повісті, в яких ставилися гострі соціальні, моральні та інші питання, хвилювали сучасників, будили думку, викликали запеклі сперечання.

26 червня 2024 р.

Олена Пчілка – берегиня української вишивки

До 175-ої річниці від дня народження української письменниці, меценатки, перекладачки, видавниці, етнографки, фольклористки, публіцистки, журналістки і громадської діячки Олени Пчілки для користувачів бібліотеки-філії №7 була проведена етнографічна мандрівка «Олена Пчілка – берегиня української вишивки».

20 червня 2024 р.

Твори Галини Вдовиченко наповнені теплотою і залишають після себе світлі почуття

21 червня святкує свій ювілей Галина Вдовиченко – сучасна українська письменниця та журналістка. Сюжети її творів розгортаються в українських містах і навколо знайомих багатьом читачам персонажів. Найчастіше головні герої її книг – звичайні люди, яких ми безліч разів зустрічали на вулиці, але при цьому трапляються з ними зовсім незвичайні події.