27 листопада 2020 р.

1 грудня 1991: Доленосний референдум

Дата 1 грудня 1991 року є не тільки надзвичайно важливою подією української історії, але й доленосною віхою нашого народу. Проведення Всеукраїнського референдуму на підтвердження Акта проголошення незалежності України підтвердило спільне рішення українців, які виступили як єдина, згуртована й сильна нація.

Бюлетень референдуму містив текст Акта проголошення незалежності України, ухваленого Верховною Радою 24 серпня 1991 року. Потрібно було відповісти на запитання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?»

З двох варіантів відповіді: «Так, підтверджую» або «Ні, не підтверджую»90,32% учасників референдуму відповіло: «Так, підтверджую»

Загалом в голосуванні взяли участь 31 891 742 особи – 84,18% населення України. Тож не залишилося місця жодним сумнівам у прагненні українського народу жити у власній державі. 

А 1 грудня 1991 року стало початком нової політичної ери не лише для нас, а й для всіх пострадянських країн. Прагнення українського народу визнав увесь світ, що назавжди змінило геополітичну карту світу.

Тільки після 1 грудня 1991 року Україну почали визнавати інші країни світу:

2 грудня – Канада і Польща,

3 грудня – Угорщина,

4 грудня – Латвія і Литва,

5 грудня – Російська Федерація, Аргентина, Болгарія і так далі.

Одночасно з референдумом 1 грудня відбулися перші в історії незалежної Української держави вибори президента України, на яких главою держави був обраний Леонід Кравчук (61,59 відсотка голосів).

Відтоді Україна пройшла довгий і непростий шлях становлення, подолала чимало складних моментів. Але війна за Незалежність триває… Військова, економічна, інформаційна, політична… Вона повільно іде, але веде нас до перемоги.

Тому є впевненість, що якби референдум повторився сьогодні, абсолютна більшість повторно сказала би «так» свободі та Незалежності держави. Ні в кого не виникає сумнівів – це шлях справжніх, неудаваних перемог. А доля України залежить від кожного патріота, від нашої національної єдності та віри у щасливе майбутнє.

Немає коментарів:

Дописати коментар