10 листопада 2020 р.

Міжнародний день вишивальниць

3 2013 року 10 листопада відзначають Міжнародний день вишивальниць. Саме цього дня, бо це День святої Параскеви, а Параскеву П'ятницю, християнську великомученицю, любителі вишивки вважають своєю покровителькою.

Велика кількість археологічних знахідок, знайдених на території України, записи мандрівників, які відвідували багато століть тому ці землі, а також свідчення древніх літописців підтверджують факт, що українська вишивка має свою давню історію. Протягом багатьох століть українські жінки створювали різноманітні візерунки, техніки вишивки, способи забарвлення ниток в різні кольори. Ці знання передавалися в родині наступним поколінням.

Раніше вишивальницями були всі жінки, бо вони створювали одяг для своїх родин, то тепер не всім до снаги вишивання, є люди, яких вишиття дратує. А для вишивальниць вишивка — це втеча від негативу: особистого і загальносуспільного. Як записана мудра порада в книзі «Многії літа. Благії літа…» Мирослава Дочинця: «Нерви відпочивають, коли руки трудяться, а тіло набирається сил, коли працює голова».  

Коротенький вірш «Вишивальниці» присвятив майстриням Василь Симоненко:

Вигаптуй на небо райдугу-доріжку,

Простели до сонця вишивку-маніжку,

Щоб по тій доріжці з лебедями-снами

Плавати по щастя білими човнами.

А ми в цей день хочемо привітати всіх наших вишивальниць, учасниць бібліотечного гуртка «Українські вечорниці», а також всіх вишивальниць, з якими доводилось працювати і зустрічатись у стінах нашої бібліотеки. Кожна з Вас творить неповторні речі, якими любуєшся і милуєшся, а ще дивуєшся Вашій майстерності, наполегливості і працелюбності.

Хочеться сьогодні привітати і порадіти за нашу майстриню. Указом Президента України «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва» за значний особистий внесок у розвиток національної культури і мистецтва, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність присвоєно почесне звання ЗАСЛУЖЕНИЙ МАЙСТЕР НАРОДНОЇ ТВОРЧОСТІ УКРАЇНИ КАЛІНІЧЕНКО Катерині Андріївні, як майстрині з плетіння. Але ж ми її знаємо як і вишивальницю, і волонтерку, і поетесу. Щирі вітання та побажання доброго здоров’я, натхнення і нових творчих злетів!

Хочеться нагадати, що вишивальниці нашого гуртка «Українські вечорниці» стали першими, хто підтримав ідею і дав згоду вишивати, а учасниця гуртка Катерина Калініченко стала координатором проекту «Образ і слово Кобзаря у вишивці», який об’єднав 77 вишивальниць і 1 вишивальника (з Полтави та області і міста Канева). Було вишито 73 роботи (це повністю четвертий альбом Григорія Кисіля «Портрети Тараса Шевченка»). На вишивку пішло 54 тисячі метрів ниток «Муліне». Роботи філігранні, бо в одному квадратному сантиметрі розміщується 36 хрестиків. Вишито загалом 4,5 мільйони хрестиків і якщо їх виставити в одну лінію, то це буде 7,5 тисяч метрів. А якщо виставити готові роботи в одну лінію, то це займе 35,5 метрів, площа картин 21 квадратний метр.

Рік проект подорожував Україною. А Катерина Андріївна Калініченко та її незмінний помічник чоловік Григорій Данилович в невеликій своїй машині проїхали понад 9 тисяч кілометрів! За цей час проведено 30 презентацій. А враховуючи, що вага картин близько 200 кг, то перенесено для їх підготовки 12 тонн! Це складно уявити, а як це було зробити!!! Пропонуємо переглянути як це було.

Немає коментарів:

Дописати коментар