4 листопада 2020 р.

Таємниці єгипетського фараона Тутанхамона

4 листопада проводять День Тутанхамона. В цей день в 1922 році його гробниця була відкрита, і все, знайдене там було майже в цілості й схоронності. Це стало найважливішим археологічним відкриттям, яке зробили два англійці: професійний археолог-єгиптолог Говард Картер і археолог-любитель Лорд Карнарвон.

Пізніше Картер заявив на весь світ, що це був: «День з днів, найчудовіший з тих, які я коли-небудь переживав. Мені здавалося, що час застиг. Ми спостерігали, як робітники розчищають прохід і видаляють нижню частину дверного отвору. Вирішальний момент настав. Тремтячими руками я зробив крок у темряву. Спочатку я нічого не бачив. Мої очі стали звикати до світла. В тумані почали прояснюватися деталі речей, що знаходяться в склепі. Там знаходилися невідомі мені по виду тварини, статуї, предмети - все світилося золотом. Я онімів від подиву. Лорд Карнарвон не витримавши очікування запитав мене: «Ти бачиш що-небудь?». Все, що я міг зробити, це сказати: «Так, чудові речі».

«Чудові речі», які побачив Картер в цьому залі, виявилися найбільшою колекцією артефактів епохи фараонів Стародавнього Єгипту з коли-небудь виявлених. Але це була лише верхівка айсбергу. В сусідній кімнаті, меншій за розміром, перебували чудові скарби. Археологічній експедиції було потрібно близько 2,5 місяців, щоб ретельно очистити входи і скласти інвентаризацію спадщини правителя Єгипту.

Тутанхамон зійшов на престол, коли йому було ще дев'ять років. Це було близько 3000 років тому. Втім у досить юному віці він став одним із найзнаменитіших фараонів в історії.

Тутанхамон став важливий історії тому, що по його гробниці став зрозумілим обряд поховання, масштаби культу фараона, а також рівень художнього ремесла в Єгипті. Крім мумії Тутанхамона, у гробниці було знайдено 143 предмети, які прикрашали його труни. Їх, до речі, було аж три. Також поруч з фараоном були похоронені його мертві діти. Ще були знайдені його трон, золоті статуетки, ритуальні судини, зброю, коштовності, одяг та інше.

За своє недовге життя фараон зробив мало для Єгипту, але його реформи були досить цікавими. Наприклад, найвідоміша з них: фараон наказав відреставрувати всі найдавніші споруди, хоча незадовго до цього, під час владарювання Ехнатона було наказано відмовитися від цих споруд в ім’я верховенства бога сонця Атона.

Через деякий час після коронації, Тутанхамон став чоловіком дочки Ехнатона. Є факти, які стверджувати, що дружина фараона була його зведеною сестрою. Батько Анхесенамон Ехнатон мав дві дружини, одна з яких Кіра була матір'ю Тутанхамона, а інша Нефертіті була матір'ю Анхесенамон. По любові чи з політичних міркувань був створений цей союз невідомо, але Тутанхамон обзавівся дружиною всього в 13 років. Про їхнє особисте життя мало що відомо.

Були у правителя спадкоємці чи ні, невідомо, але в гробниці Тутанхамона були знайдені мумії двох дівчаток, дочок фараона, які померли ще в дитинстві. Багато експертів вважають, що діти фараона були народжені мертвими. Це сталося в результаті тривалого кровозмішення, через якого вимерла вся династія. Сина у правителя не було.

Помер фараон, ймовірно, від відкритого перелому ноги. Також відомо, що він був інфікований паразитом, який викликає малярію. Мав ще кілька генетичних відхилень, включаючи хворобу кісток і клишоногість. Тутанхамон був дуже слабким і не міг ходити без палиць. У гробниці археологи виявили близько 300 паличок для ходьби. Їх поклали туди, аби в загробному житті, їх йому вистачило.

Це тільки деякі цікаві факти, бо біографія Тутанхамона оповита таємницями. Навіть існувала версія про містичне прокляття порушників спокою фараона. Особливо хвилював всіх напис на стіні кімнати, де був саркофаг Тутанхамона: «Смерть скоро наздожене того, хто наважиться порушити спокій мертвого правителя».

Взагалі, тема Стародавнього Єгипту дуже приваблива своєю містикою та історією. Дослідники з кожним роком дізнаються нові деталі життя і побуту цієї стародавньої цивілізації, а  письменники не припиняють писати книги про цю містичну й незрозумілу для нас історію.

Немає коментарів:

Дописати коментар