16 листопада 2020 р.

Андрій Кокотюха читає книги щодня

Андрій Кокотюха мріяв стати бібліотекарем. Але доля розпорядилася по-іншому. Тепер Андрій - відомий і успішний український письменник. 17 листопада Андрій Кокотюха святкуватиме свій 50-річний ювілей. Запрошуємо познайомитися з цікавими фактами про улюблені фільми письменника, про що читав в дитинстві, як вибирає книги для себе і кого вважає найкращим сценаристом Андрій Кокотюха.

За його книгами знімають фільми, серіали. Сам письменник є або автором, або співавтором сценаріїв. Андрій Кокотюха, сідаючи за текст, завжди уявляє кіно в голові. Через те його книги – кіноромани. Він – прихильник кіно і регулярно відвідує кінотеатри. Полюбляє дивився стрічки 1940-1950-х років, переважно фільми нуар. Не сприймає занудного, претензійного і феміністичного. Загалом любить жорстке чоловіче кіно, незалежно від жанру. Таким може бути навіть мелодрама. Хоча мелодрама, фантастика і комедія – не його. Особливо комедії.

 Улюблені фільми Андрія Кокотюхи: «Одного разу в Америці», «Кабаре», «Брат», «Касабланка». Саме вони відповідають його смакам та світогляду.

Є у Андрія Кокотюхи й улюблені актори: Клінт Іствуд, Гамфрі Богарт, Жан-Поль Бельмондо, Ален Делон і всі українські актори та актриси.

Найкращі екранізації книг на думку Андрія Кокотюхи: «Ім`я троянди», «Над гніздом зозулі», «Ворошиловград», «Воно». Вдала екранізація загалом, на думку Андрія Кокотюхи – це перенесення на екран ідеї, а не сюжету й діалогів.

Улюблені українські фільми: «Тіні забутих предків», «Гадюка», «За двома зайцями», «Десять негренят», «Для сімейного вогнища», «Хайтарма». Письменник вважає, що улюблений фільм має пройти перевірку часом. Адже «сподобалося» – це емоційна категорія. За рік емоція вляжеться і фільм сприйметься інакше. Андрій Кокотюха за те, аби щороку виходило все більше українських фільмів, які подобаються тут і тепер, а не знімаються для майбутнього.

Усі художні твори Андрія Кокотюхи пишуться для подальшої екранізації. Якщо твір не придатний для екранізації, його краще не писати.

Андрій Кокотюха книги читає щодня, купує нові щотижня. «Для мене купити книгу – отримати дозу задоволення. Я залежний від купівлі книжок, і краще така залежність, аніж наркотична. Будь-яка покупка книги – емоційна, це неможливо планувати. Хіба збираєшся на великий книжковий фестиваль», - говорить письменник.

Андрій Кокотюха - такий читач, який ніколи не слухає нічиїх порад. А ще так само не дає порад. Останнім часом підсвідомо обирає лише авторів-чоловіків. Виняток – українські автори й авторки, котрі працюють в жанровій літературі. Колег читає всіх, не важливо, жінка чи чоловік. Агресивний фемінізм, знецінення чоловіків – не для нього.

Андрій Кокотюха згадує, що у його дитинстві родина мала дуже маленьку бібліотеку. Близько тридцяти книжок. Бо те, що він любив читати, в книгарнях не продавали. Тому все брав у бібліотеках. І навіть хотів стати бібліотекарем, аби мати доступ до книгосховищ. Але і бібліотеки не задовольняли його повною мірою. Тому по двадцять разів перечитував класику пригодницької літератури.

А читати навчився в 4 роки. В 6 років його записали в бібліотеку. І він сам обирав собі книги. А вчителі навіть просили його на уроках переповідати прочитане, щоб заспокоїти клас. Найбільше разів перечитав книгу «Собака Баскервілів» Артура Конан Дойла. А на карантині переглянув більшість екранізацій.

Андрій Кокотюха називає 5 улюблених письменників: Микола Гоголь, Володимир Висоцький, Сергій Довлатов, Чарлз Буковскі, Реймонд Чандлер. Кожен відповідає якійсь частинці його. А Гоголь пояснює особливу любов до готичних і неоготичних творів. Зокрема – «Собаки Баскервілів».

Андрій Кокотюха вважає, що сила книг у тому ж самому, в чому сила щоденного харчування. Не поїв – погано себе почуваєш. Довго не їси – помреш. Правильні книги дозволяють моделювати різні життєві ситуації. Але для кожного – своя правильна книга.

Щиро вітаємо ювіляра та бажаємо натхнення і творчих успіхів!

Немає коментарів:

Дописати коментар