24 листопада 2020 р.

Літературна премія за трилер без насильства над жінками #16 днів проти насильства

В 2018 році британська письменниця і сценаристка Бріджет Лоулес започаткувала нагороду за роман у жанрі трилеру, в якому жодну жінку не поб’ють, не переслідуватимуть, сексуально не експлуатуватимуть, не зґвалтують і не вб’ють. Про це повідомляє The Bookseller. Це рішення Лоулес прийняла після церемонії вручення кінопремії BAFTA, на якій було представлено багато фільмів про насильство по відношенню до жінок. Письменниця вважає, що прийшов час «змінити клімат» і відношення до жінки в літературі.

Насильство щодо жінок широко поширене в реальному житті і є основним атрибутом художньої літератури, зокрема і трилерів. І хоча художня література – це художня література, але вона найчастіше відображає реальний світ. А багато авторів трилерів, розповідаючи свої історії, зображують те, яким чином герої жіночої статі піддаються фізичним, насильницьким, сексуальним загрозам або нападам. Тому цей приз винагородить авторів, які не покладаються на цей штамп.

Нагорода Staunch Book Prize (Приз за вірну книгу) служить прекрасним прикладом, як зміна того, який вид мистецтва ми визнаємо, може привести до змін, коли мова йде про те, як до жінок відносяться в нашій культурі.

Бріджет також турбує кількість аб’юзу та принижень, що здійснюють над жіночими персонажами у романах-трилерах, які «сформульовані й описані настільки легко і звично, що це робить жінок «природними» жертвами вигаданого насильства, зґвалтувань та вбивств». Вона наголосила, що таке ставлення до жінок впливає на них «як прямо, так і опосередковано, і відображає домінуюче ставлення до жінок — як до безпорадних, як до жертв і здобичі».

На премію можуть подаватися як письменниці, так і письменники будь-якої національності, яким виповнилося 18 років. Після прийому заявок, попередньо оголошується короткий список претендентів, а переможця визначать 25 листопада, в Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок.

Розмір премії в 2018 році склав 2000 фунтів стерлінгів. Лоулес спочатку сама профінансувала нагороду, проте з часом розпочала краудфандингову кампанію зі збору коштів для поточних витрат. Премію вона присуджує разом із акторкою та письменницею Доун Мекішан.

Перша премія була вручена австралійському письменникові Джоку Серонгу за його роман «На хребті Ява». Беручи до уваги політику Австралії щодо біженців, трилер показує, як група австралійців, відпочиваючих в Індонезії, рятує з бурхливих вод біженців, які зазнали корабельної аварії.

Судді охарактеризували твір переможця як «екстраординарний, захоплюючий дух трилер».

Приз в 2019 році склав 1000 фунтів стерлінгів.

Його отримала Саманта Харві, британська письменниця за роман «Західний вітер», дія якого відбувається в англійському селі 15-го століття і зосереджена навколо смерті чоловіка-жертви.

Кілька письменників розкритикували Приз за вірну книгу. Письменниця Сара Хіларі прирівняла критерії призу до того, щоб змусити замовкнути голоси жертв домашнього насильства, і назвала це «не так призом, скільки наказом про затикання рота». Письменниця Джулія Крауч сказала, що «такий приз відразу кидається в очі, так це життєвий досвід мільйонів жінок в цій країні».

На питання про те, чи важливо відзначати твори, що не включають гендерне насильство, доктор Рашмі Варма, яка викладає феміністську літературну теорію в Університеті Уоріка, відповіла, що це залежить від мети насильства: «Якщо це безпричинне насильство, яке покликане порушувати і спокушати, тоді це проблема. Але якщо автори говорять про насильство, щоб його критикувати, щоб розкрити, як воно впливає на жінок, то тоді це має право бути».

Саме це і робить цей приз. Він не говорить: «Ми ніколи не повинні писати про насильство по відношенню до жінок», а просто «Чи можемо ми кинути виклик тенденції робити це занадто часто і робити це бездумно?»

#16 ДНІВ ПРОТИ НАСИЛЬСТВА

Немає коментарів:

Дописати коментар