10 травня 2020 р.

Чому важливо перечитувати книжки

                    
         Ми, мабуть,  ніколи не задумуємось для чого читаємо книги. Та і читаємо їх з різними цілями – навчатися, розширити кругозір і дізнатися цікаве, або просто, щоб приємно провести свій час. А як часто Ви перечитуєте книги? Адже у всіх нас є книжки, які ми читали не один раз. Сторінки деяких ми гортаємо регулярно, використовуючи їх як джерело натхнення. А є особливі твори, які непогано було б перечитувати раз на рік.
Зараз бібліотеки закриті. Якщо у Вас є свої книги, але вони прочитані, то можливо це той період, коли є можливість звернутися до них вдруге.
Це добре працює в тому випадку, коли вперше Ви читали їх дуже давно. Ви можете зловити себе на тому, що сприймаєте їх зміст зовсім інакше.
Не варто недооцінювати важливість перечитування книжок. Кожне читання несе в собі щось нове і корисне. Складно передбачити, чим саме Вам допоможе перечитування, але чому б не дати хорошій книзі другий шанс, щоб здивувати вас і, можливо, навіть змінити ваше життя. 
Тож чому корисно перечитувати книжки?
Якщо ніколи не обдумували це питання, то пропонуємо скористатися порадами  письменника Шриниваса Рао, який веде підкаст  Unmistakable Creative.
1. Фіксуйте ключові моменти, повчальну інформацію та ідеї
Більшість з нас, читаючи книгу або статті в Інтернеті, машинально водять очима по тексту і не роблять ніяких позначок. Корисна інформація забувається. Якщо Ви будете фіксувати те, що привертає вашу увагу, то краще запам'ятаєте  і використаєте прочитане в житті.
Підкреслюйте, виділяйте і обмірковуйте
Мало просто підкреслювати і виділяти частини тексту. Щоб запам'ятати інформацію, Ви повинні її обміркувати. Наприклад, коли закінчите читати, перегляньте текст і позначки ще раз і запитайте собі: «Що для мене важливо?». Таким чином Ви визначите, яка інформація варта запам'ятовування, а яка ні.
Розбивайте інформацію на категорії
Роблячи позначки, фіксуйте, де інформація може бути використана і чому вона Вам сподобалася. Розбийте її на потрібні вам категорії. Наприклад: «Красиві фрази», «Інформація для роботи», «Ідеї, які потребують впровадження».
Створюйте досьє
Щоб краще запам'ятати книгу, створіть на неї досьє. Ви можете зробити це в Evernote або десь ще. Дотримуйтесь такої схеми:
  • Завантажте обкладинку книги.
  • Напишіть своїми словами, про що книга.
  • Випишіть всі цитати і ключові моменти.
  • Запишіть, які у вас виникли ідеї і думки в процесі читання.
  • 2. Обговоріть прочитане з друзями
    Обговорення значно підвищує цінність прочитаного.
    Виберіть зі свого оточення людину з полярними поглядами або нестандартним мисленням і обговоріть з нею книгу. Так Ви не тільки прокачаєте навик аналізу, навчитеся формулювати думки і запам'ятайте прочитане, а й інакше поглянете на текст.
    3. Напишіть про прочитане
    Один з кращих способів закріпити знання – передати їх кому-небудь. Написавши про книгу, ми не тільки передаємо її зміст, але й збагачуємо власними ідеями та досвідом.
    4. Задайте собі питання про прочитане
    Ставлячи собі питання за змістом, ми переходимо від пасивного споживання до активного аналізу. Розбір 10 сторінок гарної книги принесе більше користі, ніж швидке читання 50 статей в Інтернеті. Закінчивши книгу, задайте наступні питання:
  • Про що книга в цілому?
  • Про що і як говорить книга в подробицях?
  • Зміст книги відповідає дійсності повністю або частково?
  • Що саме відповідає дійсності?
  • Чи можу я застосувати прочитане в житті?
  • Чи була в моєму житті схожа ситуація?
  • На які думки наводить книга?
  •         Ви можете пасивно споживати контент або брати активну участь в ньому. Другий варіант принесе більше задоволення і користі.
    5. Прочитайте книгу ще раз
    Повторення - мати навчання. Коли Ви перечитуєте книгу, то відкриваєте для себе інформацію, яку могли упустити або не зрозуміти  раніше. Крім того, Ви переосмислює вже засвоєне.
    6. Впроваджуйте прочитане в життя, але почніть з малого
    Одна з головних причин, чому люди не застосовують поради з книг на практиці, - спроба впровадити все і відразу. Після прочитання Ви намагаєтеся радикально перебудувати своє життя. Але це вимагає величезних зусиль, тому Ви втомлюєтеся і кидаєте справу на півдорозі. Вирішивши, що ідеї з цієї книги не працюють, Ви берете наступну, щоб знайти нові поради від чергового гуру. Порочне коло замикається.
    Нові звички повинні входити в життя майже непомітно. Чим складніша і довша  за часом впровадження нова практика, тим вище ймовірність того, що ви її закинете. Тому міняйте своє життя поступово, кожен день.
    А ще приховані переваги читання книги більше, ніж один раз шукачам мудрості:
    Ми споживаємо інформацію в пошуках мудрості. Але інформація не мудрість. Насіння інформації приносять плоди мудрості тільки тоді, коли ми застосовуємо їх до нашого життя. Ви б ніколи не пішли в магазин взуття і не запитали, яке у них найбільше взуття, якби у Вас були маленькі ноги.
    Якщо ми звертаємося з інформацією однаково, ми втрачаємо здатність думати, оцінювати і вирішувати, чи має щось сенс в нашому житті.
    Інформація – це те, що ми споживаємо. Знання – це те, що ми фіксуємо. Мудрість – це те, що ми застосовуємо.
    Отже, читайте книги, фіксуйте, що в них корисне і застосовуйте їх мудрість в своєму житті.

    Немає коментарів:

    Дописати коментар