25 травня 2020 р.

Життя з глибинками і широтами, з добром і злом в творах Любові Пономаренко

        Більшість героїв творів Любові Петрівни Пономаренко із села, бо і сама вона народилася в селі Іванківці Срібнянського району на  Чернігівщині в родині вчителів  25 травня 1955 року.
Ось як пише про письменницю відповідальний секретар  газети «Срібнянщина» Валентина Петренко, яку з письменницею поєднує багаторічна тісна дружба: “Твори Любові Пономаренко не відпускають від себе. Якісь невидимі чари притягують до себе, змушують ще і ще раз повертатися до її книг, перечитувати і радіти зустрічам не лише з героями її новел та повістей, захоплюватись не стільки колізіями її творів, як найбільше музикою слова - часто несподіваною, але настільки влучною, що навіть дивуєшся: ну як народилось оте порівняння і ота дивна мова. Чи в плавнях Удаю, котрий синьоокою стрічкою розлився на луках біля її рідного села, чи в густих очеретах? А чи не прийшло те слово відлунням із-за Босої гори давним-давно, коли плакала на валу Ярославна?”
Кожного дня школярка Люба по 6-7 км долала пішки, щоб навчатися. Саме у школі, у дитячі роки, вперше проявився її талант. Тоді дівчинка писала вірші, а  полтавська газета «Комсомольський гарт» надрукувала навіть збірку поезій  юної літераторки. Проте захоплення поезією в дорослому віці поступилося захопленню прозою.
Життя цієї жінки не стояло на місці – після закінчення Ніжинського державного  педагогічного  інституту ім. М. В. Гоголя  деякий час вона вчителювала в рідних місцях. Випробовувала себе і в журналістиці, працювала в редакції районної газети. Згодом письменниця покидає свою малу батьківщину і від 1987 року мешкає на Полтавщині.
Спочатку Любов Петрівна була завідуючою відділом листів і масової роботи районної газети «Оржиччина», згодом – завідуючою відділом соціальних проблем редакції газети «Гребінчин край»  на Полтавщині, а з 1999 року — власний кореспондент Всеукраїнської громадсько-політичної газети «Зоря Полтавщини».
Перша книжка Любові Пономаренко, що побачила світ, була збірка  повістей «Тільки світу», яка видана у 1984 році.
Зараз в творчому доробку Любові Пономаренко  такі  книги  як  «Дерево облич» (1999), «Ніч у кав'ярні самотніх душ» (2004), «Портрет жінки у профіль з рушницею» (2005),  «Помри зі мною» ( 2006), «Синє яблуко для Ілонки» (2012), «Нехворощ» (2015).
 Її твори друкувалися в багатьох газетах і часописах, видавалися в колективних збірниках та антологіях, зокрема в антології української “жіночої” прози та есеїстики другої половини XX – початку XXI століття (авторський проект Василя Габора) “Незнайома антологія”,  за кордоном – в Німеччині та Японії, в альманасі “Біла альтанка”.
 Письменниця – лауреат літературних премій: міжнародної імені Олеся Гончара (2000), всеукраїнської «Благовіст» (1998) та обласної імені Панаса Мирного (2005). Член Національної спілки письменників України з 1987 року.
Твори друкувалися німецькою, японською, сербською – а загалом п'ятнадцятьма мовами світу.
Літературу Любов Пономаренко вважає не просто своїм захопленням, а справжнім порятунком, Вічним Містом, де вона знаходить прихисток для душі, та й не дивно, бо письменниця тонко і по-жіночому фіксує кожен порух людської душі, обережно проникаючи  у внутрішній світ своїх героїв.
        Твори талановитої сучасниці Любові Пономаренко  приваблюють як дорослих, так і менших читачів, бо вони сповнені щирістю, відвертістю, якимось життєдайним теплом. Її творчість вивчають у школі, зокрема новелу «Гер переможений», де авторка глибоко і тонко передала боротьбу жорстокості і милосердя, вмістивши трагедію людського серця на двох сторінках.
Влучною є оцінка творчості Любові Пономаренко у публікації Марії Криштопи «Калейдоскоп душі»: «Любов Пономаренко — музикант у літературі. Музикант, який грає на струнах читацьких уяви й душі. Вона робить це так віртуозно, що потім струни ще довго вібрують, не можуть знайти спокою. Фрази, сюжети, відчуття переповнюють вас, ховаються, щоб потім виникнути — ніби нізвідки. Так, це не просто — носити в собі чужий досвід, чуже життя, але хіба то вина авторки? Адже ви самі взяли до рук цю книгу, свідомі таланту Любові Пономаренко».
 Тож завітайте до нашої бібліотеки, щоб і собі прочитати твори талановитої сучасної української письменниці-новелістки. Разом із героями її творів — звичайними  людьми пережити життя з його глибинками і широтами, з добром і злом, і  таким потрібним милосердям.

Немає коментарів:

Дописати коментар