27 травня 2020 р.

З любов’ю до Києва

       Всім відома пісня  «Як тебе не любити, Києве мій!»  композитора Ігоря Шамо на слова поета Дмитра Луценка вперше прозвучала 27 травня 1962 року, але уже більше ніж півстоліття не перестає бути улюбленою піснею не тільки киян, але і всіх українців. Її перекладено навіть багатьма мовами світу, серед яких англійська, німецька, іврит, китайська, японська.
«На написання музики для урочистої пісні до Дня Києва батькові дали добу. Першою слухачкою була моя мама: вона почула вальс чудовий, ніжний, прекрасні слова й музика. Але це ж не гімн. Що робити? Часу вже не було, вони з Дмитром Луценком побігли до Міністерства культури. Міністр послухав, сказав, що пісня йому дуже подобається, давайте на радіо. Часу робити "оркестровку" не було й батько зробив її на підвіконні, а пан Гнєдаш готував з оркестром цю пісню. Ввечері вже був урядовий концерт», — згадує його донька Тамара Шамо.
А от вірші склались не одразу. Досить складно було поетові Дмитру Луценку знайти відповідні слова, щоб описати красу стародавнього і водночас молодого Києва, самобутній колорит Дніпрових круч, глибоке почуття вірного кохання.
За спогадами дружини Луценка Тамари, після слів «де колишуться віти закоханих мрій» ніяк не народжувався рядок. Тоді композитор і поет вирішили прогулятись. На вулиці раптово вони почули фразу від хлопця, що залицявся до дівчини: «Ну як тебе не любити?». Одразу Луценко і використав її, завершивши куплет. Так народилася пісня, що стрімко здобула всенародну славу і любов.
Мелодія є позивним київського радіо, музичною заставкою телевізійних передач.
Пісня звучить в київському метрополітені та на залізничному вокзалі.
У 2006 році Національний банк України випустив ювілейну монету номіналом дві гривні, присвячену 85-річчю з дня народження автора тексту пісні Дмитра Луценка. По колу реверса монети розміщено стилізований напис «Як тебе не любити, Києве мій!».
У 2012 році Укрпошта випустила немаркований конверт з нагоди 50-річчя пісні.
Фрагмент мелодії пісні звучить на курантах на Майдані Незалежності.
У 2012 році з нагоди відкриття камерної сцени Національного академічного драматичного театру ім. І.Франка режисер Олександр Білозуб поставив спектакль «Як тебе не любити, Києве мій!», який було включено до культурної програми Євро-2012, щоб гості столиці змогли в художній формі якомога більше дізнатися про чудове місто Київ. У  виконанні драматичних акторів під акомпанемент оркестру звучали  пісні і вірші, присвячені Києву.
        Під час святкування Дня Києва 30 травня 2015 року на Софійській площі близько 3 тисяч учасників разом із міським головою Віталієм Кличком взяли участь у встановленні всеукраїнського рекорду із наймасовішого виконання цієї пісні. Акомпанував естрадно-симфонічний оркестр «Київ Классик».
День Києва  цього року буде святкуватися 31 травня, відзначать 1538 річницю столиці нашої країни, але в зв’язку із карантином урочистості будуть проходити  в онлайн-форматі. А ми підготували поетичну присвяту прекрасному місту на Дніпрі  із віршів різних авторів під акомпанемент тепер уже офіційного  гімну  Києва (з листопада 2014 року) «Як тебе не любити, Києве мій!».

Немає коментарів:

Дописати коментар