21 травня 2020 р.

Моя Україна, моя солов'їна, нехай не в'яне вишиття твоє!

          День Вишиванки 2020 року присвячується українській родині та родоводу. Крім власне рідних людей, хочеться ще розповісти про нашу бібліотечну родину. Починаючи з 2016 року, в нашій бібліотеці незмінною залишається традиція чудового свята вишиванки у третій четвер травня і нагоди зустрітися, щоб насолодитися розмаїттям українських вишиванок. Але цього року будуть тільки спогади про ці незабутні зустрічі.
       А скільки ми маємо прекрасних і умілих майстринь! Це Зоя Дацько, Зоя Коваленко, Олена Цубер, Олена Кульчій, Марія Носенко, Марія Сєрікова, Катерина Калініченко, Жанна Борщ, Валентина Пластініна, Лідія Степаненко. Для цих людей вишивання – захоплення на все життя, а їх майстерність просто вражає.
  Вершин майстерності досягли також Віра Сергіївна Гордівська та її донька Світлана Гагієва. Вишиванка Світлани та лялька-мотанка Віри Сергіївни представлені в каталозі "Народне мистецтво. Кращий твір року", який є переліком робіт - переможців Всеукраїнського мистецького проєкту - конкурсу народного мистецтва Національної спілки народних майстрів України за 2016 -2019 р.
  В Україні вишивати вміли у всіх регіонах. Кожна область, інколи навіть село, володіли своїми унікальними техніками вишивання. За старовинними та сучаснішими зразками вишивок можна умовно скласти своєрідний атлас регіонів України за типовими для них візерунками, орнаментами і символами, техніками і кольорами. Саме таку роботу зробили Віра Сергіївна та Світлана. Вони виготовили цілу колекцію ляльок-мотанок, вбрання яких оздобили традиційною вишивкою усіх областей України та Криму. Є чим помилуватися, переглянувши калейдоскоп вишиванок.

Немає коментарів:

Дописати коментар