9 травня 2020 р.

ГОРТАЮЧИ СТОРІНКИ "Щоденників читання"

       Перегорнула свої щоденники і віднайшла книгу про війну, але не про ту, що була 75 років тому і не про ту, що маємо сьогодні. Це книга «Війна і ми» Сергія Пантюка – роман-сповідь, плетиво  спогадів людини, яка брала участь у двох збройних конфліктах (в Нагорному Карабасі та в Придністров’ї). Вона надрукована в 2012 році.
    Олег Коцарев так про неї говорить: «Книжка про війну чи книжка, частково присвячена війні, написана в країні, якій останні кількадесят років щастило відвертих бойових дій уникати – факт, що привертає увагу». Але за два роки ситуація кардинально змінилася…
Вразили слова, які тоді можливо сприймав би по-іншому, бо це не стосувалось так вочевидь нашої країни на той час: «…на гербі Росії має бути зображений не двоголовий орел, а зозуля з двома анусами, бо де б випадково не впало їхнє яєчко, одразу ж починають казати, що то їхня земля».
 З цієї книги цитати про війну:
«Війна не може зовсім випаруватися з життя того, хто хоч трохи нею жив».
«Війною можна захворіти, як морем чи горами. У мене були знайомі, які розповідали про такі недуги, бо хронічно хворіли ними, але я не вірив. Поки не переконався – оце таки суща правда. І доволі неприємна…»
 «…дивіться на поняття війни ширше. Озирніться навколо – ви бачите десь цілковитий мир? Навіть функціонування нашого організму – це суцільна війна на клітинному рівні. Ми, люди, перманентно воюємо зі всіма іншими мешканцями Землі – від дрібних комах до велетенських китів. Ми воюємо з деревами, кущами і травами, бо все, що нам потрібне для того чи іншого споживання, ми мусимо спочатку вбити».

Немає коментарів:

Дописати коментар