29 травня 2020 р.

ГОРТАЮЧИ СТОРІНКИ "Щоденників читання"

Цей день проголошений рішенням Генеральної асамблеї ООН від 11 грудня 2002 року. Саме цього дня в 1948 році Рада безпеки ООН заснувала першу місію з підтримки миру. Відтоді були проведені 72 миротворчі операції. За ці роки під прапором ООН пройшли службу понад 1 млн миротворців, 3800 із них загинули при виконанні службових обов'язків. Нині в 14 миротворчих операціях на чотирьох континентах проходять службу понад 88 тисяч військовослужбовців, поліцейських і цивільних співробітників з 124 країн. Мета кожної місії полягає в порятунку людських життів, запобіганні масовим злочинам і створенні основи для побудови миру.
В Україні цей день був впроваджений з 2003 року. Українські миротворці входять до міжнародних місій з 1992 року. За цей час у них взяли участь понад 44 тис. українських військовослужбовців, із яких 54 загинули. Нині ЗСУ беруть участь у 8 міжнародних операціях з підтримання миру й безпеки у 6 країнах світу та районі Аб’єй.
А я згадала, що читала книгу молодого українського письменника Любки Дереша «Миротворець», це дві повісті і оповідання.
Саме друга повість дала назву збірці. Але ця повість про людину, яка далека від миротворчої місії, а навпаки розповідає про американського батька атомної зброї — Роберта Оппенгеймера.
«Джуліус Роберт Оппенгеймер, відомий серед друзів як Оппі, на світанку 16 липня 1945 р. стояв біля вікна командного пункту в Аламогордо, чиї вікна виходили на схід, на усамітнений край пустелі — Хорнада дель Муерто (Перехід Мерця), обраний спеціально для того, аби подивитися на наслідки першого ядерного вибуху в історії людства».
Що відчуває людина напередодні втілення його найбільшої мрії?
«Роберт почував себе вкрай незатишно. Він не міг пояснити причини того неспокою, що раптом увійшов у його серце вчора ввечері. Адже до цього все було добре. Все було чудово до цієї ночі. Цієї ночі всередині нього розверзлася безодня».
То хто він — містер Оппенгеймер? Геніальний науковець? Філософ-спостерігач? Миротворець чи той, що несе смерть?
 Адже люди науки  азартні і азарт часом вище «мук сумління».
«Він знав напевне одне. Світ змінився. Світ більше не буде таким самим. Але найперше змінився він. І тепер йому треба жити з цими змінами.
Він допалив сигарету, недбало загасив недопалок. Розстебнув піджак, тому що в центрі зробилося спекотно, вийшов на повітря і в променях сонця, що сходило, неспішною ходою пішов у бік автобусів, залишаючи позад себе радіоактивну хмару, світанок, залишаючи людей, чиї долі він змінив назавжди, залишаючи себе».
Посилання на можливість прочитати і цю повість і всю книгу: 

Немає коментарів:

Дописати коментар