28 травня 2020 р.

ГОРТАЮЧИ СТОРІНКИ "Щоденників читання"

       Знайомство з творчістю Дмитра Кешелі відбулося з роману-колажу «Родаки». Український письменник, драматург і сценарист. Заслужений журналіст України. Член Спілки журналістів України (з 1976 року) і Спілки письменників України (з 1979 року).
 Між іншим, «Родаки» ввійшли до топ-5 книг, які варто було прочитати в 2016 році за версією ТСН. Ті ж таки «Родаки» були відзначені грамотою за оригінальний жанр у Всеукраїнському конкурсі «Краща книга року».
 Для мене це було неймовірне відкриття – колоритний карпаторусинський діалект мене зачарував і без словника в кінці книги розібратися неможливо. Як говорить його донька Олеся: «Мій тато вміє смачно говорити». А з яким гумором описуються,  інколи досить неймовірні, пригоди героїв! Це треба тільки читати. Але про цей роман згодом.
  Після цього відкриття я перечитала всі, які змогла знайти його книги. І не пожалкувала, бо кожна книга – це осмислення того, що він людина багатопланова, творча і талановита: роман-покаяння «Помилуй і прости», оповідання-повість «Терен зацвів», роман-видіння «Дай сили заплакати».
 Саме про цей роман. Чому видіння? Мабуть тому, що описані події, які не зустрінеш у нашому світі і вони переплітаються з дійсністю.  
 Читаючи, не задумуєшся де що, бо насолоджуєшся…
 Історія урочища Рекестра, що вабить своєю загадковістю. Про це урочище ходить багато легенд і переказів, і навіть радянська влада після зникнення у ньому трактористів разом з технікою, не наважується підступатися до нього... Власне біля цих місць головний герой зустрічає свою давно померлу тітку, і остання проводить його по іншу сторону туману, де чоловікові відкривається невідомий і новий, не земний, а потойбічний світ, де немає ні простору, ні часу. Паралельно з описом потойбічного світу автор розповідає історію першого кохання героя до дівчини Віоланни. Сама Віоланна після раптової хвороби давно пішла з життя, а тут закохані знову зустрілися, і дівчина проводить ніби  «екскурсію» по засвітах. Авторське  бачення організації різних світів, переселення душ, занепаду Атлантиди…
 А у занотованих мною цитатах  - життєва мудрість.
«Життя – це вічний біль, з яким треба боротися і перемагати».
«Дорога закладена в тобі, і все буде гаразд, якщо зумієш її знайти у своєму серці».
 «Від тих, хто втрачає смисл життя, відвертається удача».
 «Усе проходить, усе минає, як благословенний дощ. Вічна тільки сіль у людських сльозах».
 «Мова кожного народу – це його дух, дарований Господом. І зневажання будь-якої мови – це приниження Творця!»
 «Розкіш – страшніше випробування для душі, аніж злидні. Багатство дається для того, щоб людина допомогла злиденному. А злиденному благодать від заможного має йти, аби задумався над власним буттям і почав шукати шляхи, як змінити нужденне існування на повноцінне життя».

Немає коментарів:

Дописати коментар