26 травня 2020 р.

ГОРТАЮЧИ СТОРІНКИ "Щоденників читання"

  Записи «Щоденника читання» про книгу Василя Басараба «Страшний суд»
       Це історичний, політичний, навіть філософський роман сучасного письменника із Рівненщини, який в 2013 році за нього отримав диплом лауреата літературного конкурсу «Коронація слова – 2013».
Без сумніву, філософський, а доказом є цитати, які  примусять задуматись над вічними людськими цінностями.
«За все треба дякувати. За день прожитий немарно».
«Не завидуй злим людям, не бажай бути з ними, бо їхнє серце говорить про здирство, а уста їхні мовлять про зло».
«А звідки береться доля як не від Бога. Там на небесах написано тобі земний твій шлях, і ти не владний нічого змінити з того, що запрограмовано. Навіть і твій характер, твої знання і вміння не залежать від тебе самого. Хоча, ні тут можна сумніватися. Бо ж визначеного перед тобою життєвого результату ти маєш досягти ціною власних зусиль. Переборюючи лінь, байдужість, заздрість, той усілякі інші вади».
 Поважати мову і Батьківщину, захищати правду і цінувати щирі почуття, любити ближнього свого і жити по совісті – ось чого вчить роман «Страшний суд». Ці прості настанови стають особливо актуальними у наш – також непростий – час. Основна думка полягає в останніх словах твору: «Найбільший із гріхів – це гріх самозречення. Коли відцураєшся роду свого, коли мову рідну виплюнеш із рота, як щось гірке і непотрібне… А гляньмо довкола, скільки у нас самозреченців! Не чужинців, а своїх, доморощених. Усі чекають того дня і того страшного суду, але ж один день – це тисяча років, а тисяча років – це один день…».
 А ще ця книга про історію справжнього, щирого кохання Богдана та Олі, в яку вплітаються уроки минулого…. І стають загрозою їх зруйнувати, бо Богдан дізнається, ким є дід Ольги. Він – страшний кат Вовк, злочинець та садист, саме він вбив його діда та бабу на очах маленької у той час матері Богдана. Автор показує психологічну зміну звичайної людини у незвичайних обставинах: із простого, трохи наївного хлопчика Павлика Вовк перетворився на жорстокого сталінофіла, чиї мотиви та цілі є важливішими за будь-які людські цінності. Чи має шанс це кохання подолати таке випробовування? Це стане зрозумілим тільки після прочитання книги із таким незвичним сюжетом.
А ще пропоную за цим посиланням ознайомитись із досить різноплановою творчістю Василя Наумовича Басараби (спробував себе чи не в усіх літературних жанрах: поезії, вірші для дітей, поеми, гумористичні вірші, оповідання, повісті, романи) - письменника, журналіста, краєзнавця, Члена Рівненського обласного краєзнавчого товариства Всеукраїнської спілки краєзнавців, лауреата регіональної краєзнавчої премії «За відродження Волині» (1999), Члена Національної спілки письменників України (2001).

Немає коментарів:

Дописати коментар