16 березня 2021 р.

Фриволіте Катерини Калініченко

Катерину Андріївну Калініченко, нашу колегу, яка нині на заслуженому відпочинку, всі добре знають як творчу людину. Вона співає, пише вірші, займається рукоділлям.

Катерина Андріївна має чудове захоплення – човникове мереживоплетіння – фриволіте. Ніякі слова не зможуть описати всю повітряність і ніжність цього плетива. Виникло воно на Сході ще в шістнадцятому столітті, пройшовши шлях від грубого вузла рибацьких сіток до ніжного плетива подібного мережива.

Катерина Андріївна понад 29 років ділиться свої вмінням з усіма бажаючими навчитись, влаштовуючи виставки по всій Україні, організовуючи майстер-класи. Вона – засновниця школи фриволіте в Полтаві.

15 великих храмових ікон, оздоблених плетивом, майстриня подарувала церквам та музеям Полтави та області, Канева і Моринець.

Уміння плетива пригодилось у волонтерській роботі. Разом з чоловіком проводили майстер-класи по ручному плетиву основи сіток та сплели власноруч понад 30 сіток і 10 «кікімор» для розвідників та снайперів. Не один десяток ікон і безліч оберегів передано на фронт істинно з молитвою за Україну.

З дитинства Катерина Андріївна майстерно вишиває хрестиком. Тому Григорій Кисіль – Заслужений майстер народної творчості України, розробник схем для вишивання звернувся до неї з проханням організувати вишивальниць для втілення у вишивку його 4-го альбому «Українська вишивка. Портрети Тараса Шевченка». Катерина Андріївна з ентузіазмом взяла на себе організацію та координацію проекту, який дістав назву «Образ і слово Кобзаря у вишивці». Вишито 73 роботи, які зараз зберігаються на Чернечій горі. Заповіт Григорія Кисіля виконано, бо саме там він бажав, щоб зберігалися роботи.

До дня працівників культури і майстрів народної творчості Катерина Андріївна Калініченко отримала почесне звання – Заслужений майстер народної творчості України.

Працівники бібліотеки-філіалу №7 пропонують переглянути презентацію про деякі роботи Катерини Андріївни з фриволіте.

Немає коментарів:

Дописати коментар