31 березня 2021 р.

Сміх звеселяє, настрій підіймає

Природу і вплив такого явища, як сміх, лікарі досліджують дуже давно, адже не просто так в народі ходить приказка, що 15 секунд сміху продовжують життя на 5 хвилин. Працівники бібліотеки-філіалу № 7 пропонують цікаві та корисні спостереження вчених про користь сміху.

Що таке сміх? Це рефлекс нашого організму, який виникає за певної ситуації, події, як реакція на якесь зображення, розмову тощо. Коли ми сміємося, відбувається скорочення діафрагми, що стимулює органи, які знаходяться поруч - печінку, селезінку, кишечник і шлунок. Це покращує їх роботу, зокрема, процес травлення.

Весела вдача знижує шанс прояву різних недуг на 50% - такої думки дотримуються вчені з Гарвардського університету. Зокрема, під час сміху поліпшується вентиляція легенів, в судинах накопичується вуглекислий газ, який знижує артеріальний тиск. Також завдяки веселощам і сміху рівень цукру в крові піднімається помітно менше і у діабетиків, і у здорових людей.

Сміх тренує м'язи живота і спини. Коли ми сміємося, спалюються зайві калорії. Розслабляються обличчя і шия. При звичайній посмішці на обличчі «працює» 17 м'язів, а щоб насупитися ми задіюємо 43 м'язи. У мозку виробляється медіатор - ендорфін, який приносить нам відчуття благополуччя і гарний настрій. Найбільш сильні стимулятори ендорфіну - шоколад і сміх. В результаті їх дії ми відчуваємо себе розслабленими і спокійними.

Багато досліджень показали, що сміх впливає на нашу імунну систему, підвищуючи рівень антитіл, і, отже, робить нас менш вразливими до хвороб і вірусних інфекцій. Почуття гумору допомагає знизити ризик серцево-судинних захворювань, особливо, інфарктів. Щоденний сміх допомагає в значній мірі зменшити стрес, напругу, депресію, тривогу та інші проблеми психологічного порядку.

На одному з конгресів Міжнародного товариства з вивчення сміху було оприлюднено дані щодо користі сміху в лікуванні ракових захворювань. Виявилося, що у хворих, яких регулярно смішать, вищий відсоток лікування і кращі медичні показники в порівнянні з контрольною групою.

Англійський філософ і лікар Вільям Ослер вважав сміх музикою життя і радив сміятися кожен день хоча б протягом 10 хвилин. Вважається, що якщо людина сміється не менше 17 хвилин на добу, вона продовжує собі життя на один рік. За статистикою, діти посміхаються 400 разів в день і 150 разів сміються. Дорослі ж посміхаються в середньому 15 разів в день, а сміються всього 6 разів. Беріть приклад з дітей!

У деяких країнах активно практикують сміхотерапію. Наприклад, у Японії з великим успіхом проводять сеанси сміхотерапії у туберкульозних лікарнях. А в Малайзії напередодні сесії студентів навчають особливим дихальним вправам, що імітують сміх. Досвід показав, що всі учасники експерименту успішно і не хвилюючись здають іспити.

Якщо регулярно сміятися, поліпшується соціальне життя. Сміх викликає інтерес з боку інших осіб, по відношенню до тих, хто сміється, і є справжнім магнітом, що притягає людей. Щаслива людина завжди приваблює інших. 

Смійтесь на здоров'я!     

Немає коментарів:

Дописати коментар