22 березня 2021 р.

Жайворонки, прилетіте, весну-красну принесіте!

Люди називають жайворонками тих, хто любить прокидатися дуже рано і при цьому почувають себе енергетично збалансованими і високопрацездатними. А ще спів тих, хто має гарний голос порівнюють зі співом жайворонка, в усьому світі це вважається найвищим рівнем, на який варто рівнятися.

Жайворонки — невеликі птахи, трохи більші від горобців. Велика родина жайворонків нараховує 18 родів, майже 80 видів. В Україні, як вважають фахівці, живе дев’ять видів жайворонків. Деякі з них, як-от чубатий улюбленець-посмітюха, й не відлітають з наших теренів, а от рогатий жайворонок, навпаки, прилітає з північніших земель у нашу значно теплішу зиму.

А ще на Україні є свято за іменем цього птаха — день другої зустрічі весни, Жайворонка.

Так вже сталося, що в нас багато язичницьких свят переплелися з християнськими. 22 березня — важливий день за церковним календарем — Сорока святих мучеників. Йдеться про 40 воїнів римського ХІІ легіону, які загинули у 320 році біля міста Севастія (нині турецьке місто Сівас) за відмову зректись християнства. Святим моляться за швидке повернення рідних з дальньої відлучки. 

А ще дата 22 березня знаменна і тим, що співпадає з астрономічним днем весняного рівнодення. День весняного рівнодення – це дуже важливий день у всіх стародавніх культурах. День, коли земля закінчує свій зимовий шлях. Наші пращури вважали, що після цього дня наступає весна, прилітають птахи та починають будувати гнізда, а того, хто зуміє нарахувати в цей день сорок пташок, весна винагородить дарами. 

Про те, як саме і чому наші предки вшановували жайворонка, працівники бібліотеки-філіалу №7 підготували презентацію.

Немає коментарів:

Дописати коментар