9 березня 2021 р.

Пам’ятники Тарасові Шевченку є в різних країнах світу

Пам'ятник Т. Шевченку в Канаді (Вінніпег)

Одним із символів України й  усіх українців світу є Тарас Шевченко. Там, де живуть українці, з'являються пам'ятники Кобзареві, національному генію, виразнику ідей і прагнень українського народу. Вони встановлені в багатьох містах і селах України, а також у численних столицях і містах за кордоном. Працівники бібліотеки-філіалу № 7 пропонують інформацію про найбільш відомі пам'ятники Кобзареві в Україні та світі.

Великому поетові і художнику Тарасові Шевченку в Україні і світі встановлено приблизно 1100 пам’ятників. Загалом це найбільша кількість монументів, встановлених одній особі.

Міністерство закордонних справ нарахувало 78 закордонних пам'ятників у 42 країнах, присвячених українському поетові, письменнику й художнику Тарасу Шевченку. Це рекорд за кількістю монументів, зведених на честь українців за кордоном.

Як це не дивно, але перший пам'ятник Кобзареві був відкритий не в Україні, а в Казахстані. На півострові Мангишлак, де поет відбував своє покарання, у 1881 році на напівкруглому постаменті було встановлено погруддя Тараса Шевченка. У 1920 році пам'ятник було зруйновано, але через сім років відновлено.

Пам'ятник Т. Шевченку в Казахстані

Найвищий у світі пам’ятник Шевченкові, висотою 7 метрів, стоїть у Ковелі, що на Волині

Пам'ятник Т. Шевченку в Ковелі 

А ось найвище місце на Землі, де встановлений монумент поетові, на піку Шевченка у Кабардино-Балкарії4200 метрів над рівнем моря.

Перше скульптурне зображення поета і художника було виготовлене у Санкт-Петербурзі, рік після смерті, а перший пам’ятник на українській землі встановили у Харкові у 1897 році.

Перший пам'ятник Т. Шевченку в м. Харкові

Майже на усіх континентах світу, окрім Африки є пам’ятники Шевченкові, у 47 країнах світу – 100 монументів. Однак невдовзі планують звести монумент у Південно-Африканській Республіці (ПАР). Відсутні пам’ятники Кобзареві у Німеччині, Великобританії, Естонії, Латвії, Киргизії.

Мистецтвознавці називають оригінальним пам’ятник Кобзареві у Римі, де поет зображений в образі античного філософа. 

Пам'ятник Т. Шевченку в Римі

А за мистецькими цінностями вирізняють монументи у Харкові, Києві, Каневі, Вашингтоні.

Пам'ятник Т. Шевченку в Харкові
Пам'ятник Т. Шевченку в Києві

Пам'ятник Т. Шевченку в Каневі

Меморіал  Т. Шевченка у Вашингтоні

Найбільше пам’ятників Шевченкові в Галичині (півтисячі), де Шевченко ніколи не був. Селяни відкривали перший пам’ятник Кобзареві на Львівщині у 1911 році в селі Лисиничі, де він зберігся донині. 

Пам'ятник Т. Шевченку в Лисиничах
Однак насправді ніхто не знає достеменно, скільки пам’ятників Кобзареві встановлено на Землі. Адже в Україні не створений єдиний реєстр монументів поетові. Тому 1100 пам’ятників – це дуже приблизна цифра. До того ж чимало монументів були зруйновані. Так, у Румунії, невдовзі після повалення соціалістичної системи, монумент Кобзаря знищили, як і в Санкт-Петербурзі, а в Торонто його викрали.

Немає коментарів:

Дописати коментар