23 квітня 2021 р.

Через мої книжки знайомляться з Україною: 60-річчя святкує Андрій Курков

 

23 квітня у відомого українського прозаїка, журналіста, кіносценариста Андрія Куркова відразу дві підстави для святкування. Перша — 60-річний ювілей, а друга — Всесвітній день книги. Адже він причетний до створення книг, член Національної спілки письменників1994), свого часу працював завідувачем бібліотеки в санаторії в Пущі-Водиці, редактором видавництва «Дніпро», нині Президент Українського ПЕН.

Щирі вітання талановитому майстру слова, творчих успіхів і натхнень.

Працівники бібліотеки-філіалу №7 коротко знайомлять з його здобутками та досягненнями на творчій ниві, адже, дійсно, через його книжки знайомляться з Україною, бо вони видані і перекладені на 37 мов країн світу.

Андрія Куркова називають російськомовним українським письменником. Народився він у Ленінградській області, але з раннього дитинства живе у Києві, закінчив Київський національний лінгвістичний університет. Він володіє, говорить українською мовою, захищає і підтримує її, але пише російською, бо вправляється з нею майстерніше і сподівається, що з часом всі його твори перекладуть українською мовою.

Хоча вже українською письменник вперше написав в 2014 році дитячу книжку «Маленьке левеня і львівська мишка», в 2017 році дорослу нехудожню публіцистичну біографічну у жанрі нон-фікшн «Рух «Емаус»: Історія солідарності». А у співавторстві з Юрком Винничуком він вперше в 2020 році написав дорослу художню книгу українською – пригодницький роман «Ключі Марії».

Андрій Курков справжній патріот України і, як сказав в інтерв’ю на радіо «Голос свободи», готовий зі зброєю в руках її захищати, якщо в цьому буде потреба. Часто буває на Сході України в межах проекту «Схід читає» в компанії Сергія Жадана та інших письменників.

Його роман «Сірі бджоли» резонує з нашим сьогоденням: він розповідає про життя людей у так званій сірій зоні на Сході. У головного героя, молодого пенсіонера з інвалідністю, є цінність — маленька пасіка. Обороняючи її від пострілів з обох сторін конфлікту, він турбується про одне — як і куди з настанням весни вивезти бджіл, щоб у меду не було присмаку війни.

18 років Андрій Курков безуспішно розсилав рукописи своїх творів по видавництвам. Доленосним, вдалим «вистрілом» став роман «Пікнік на льоду», який був проданий в Україні накладом 150 тисяч примірників. А зараз він уже має титул «Золотий письменник України» (2012), має добру репутацію, його романи спрацьовують несхожістю на всі інші, своєю актуальністю та важливістю тем, користуються популярністю. Тому він говорить, що «успіх для письменника — це коли він може залишатися письменником 24 години на добу. Насправді ж фінансова незалежність письменника означає незалежність його думки. У цьому розумінні я щаслива людина: я не залежу від українських гонорарів та українських політиків, підтримую те, що мені подобається, що вважаю за правильне».

Немає коментарів:

Дописати коментар