19 квітня 2021 р.

Книга щира і цікава буде завжди в нагоді

Книга на сучасному етапі розвитку цивілізації залишається одним із найефективніших інструментів передачі інформації з усіх сфер людської діяльності. Писемність завжди була головним чинником у культурі кожного народу, відігравала провідну роль у його духовному розвитку, тісно поєднувала покоління. Книги покликані служити людям, а краса і мудрість, відтворена у друкованих рядках, неодмінно має стати на заваді жорстокості, несправедливості й насиллю, врятувати наш неповторний світ.

У квітні 1995 р. Генеральна конференція ЮНЕСКО заснувала Всесвітній день книги і авторського права, який щорічно відзначається з 1996 року. Це данина поваги до книг та авторів. Головна мета свята – привернути увагу державних органів і читачів до книг як джерела отримання знань, мати доступ до духовних і матеріальних цінностей, розуміння краси і творчих досягнень людини. Адже книги – це вікно у світ культурного розмаїття, це міст, що з'єднує різні цивілізації у часі й просторі.

ЮНЕСКО обрала цю дату з огляду на її символічність для світової літератури. Причиною вибору саме цієї дати послужило те, що багато відомих письменників народились або померли 23 квітня. Наприклад, Мігель Сервантес, Вільям Шекспір, Лопе де Вега, Моріс Дрюон, Володимир Набоков. Сьогодні Всесвітній день книги святкують у 190 країнах світу.

Символічно день 23 квітня також був обраний завдяки традиції святкування Дня книги у Каталонії, де у День Святого Георга дарували троянду за кожну куплену книжку. Цього дня також прийнято було дарувати книгу близьким людям, тим, кого любиш.

В усьому світі цього дня купують, дарують, читають книжки. До речі, на батьківщині Сервантеса цю дату святкують конкурсом – безперервним читанням «Дон Кіхота». Читці змінюють один одного протягом 48 годин.

Безумовно, читати книги корисно для інтелектуального, професійного і морального розвитку. Кожна людина, яка регулярно працює над власним розвитком, рухається до успіху, постійно потребує нові знання, отримати які можна за допомогою багатьох джерел, основними з яких є звичайно книги. Книги являють собою найдоступніше джерело знань, однак, це не означає, що їх читання - просте заняття. 

Працівники бібліотеки-філіалу № 7 підготували поради як правильно обирати  та читати  книги.

Для того, щоб правильно читати книги, дуже важливо вміти правильно їх вибирати. Книга обов’язково повинна бути цікавою для людини, яка її читає. Адже чи варто продовжувати читання, яке певною мірою здається марним, нецікавим і нудним? Навіщо витрачати час на те, що зараз непотрібно і можливо ніколи не знадобиться?

Вибір книги дуже відповідальна справа, аналогічна до покупки дорогої речі, адже це багаж знань людини і майбутній досвід, від яких безпосередньо залежить рух до успіху. Лише правильно вибрані книги заощадять час і гроші, допоможуть отримати корисну інформацію. Особливу увагу потрібно звернути на опис книги, дізнатися, чи є в ній потрібна інформація, чи буде вона цікавою.

Зрозуміти, чи дійсно цікаве видання, чи складною або доступною мовою подається матеріал, можна прочитавши кілька абзаців. Книга повинна читатися з легкістю, адже тексти, які усвідомлюються лише в глибокому розумінні, читати не цікаво.

Щоб глибше розуміти прочитане, потрібно спробувати отримати загальне уявлення про книгу і провести аналіз її структури, намагатися знайти спільну мову з автором і глибоко вникнути в суть тексту, формувати власну критичну думку.

Ще одне важливе правило читання  запитувати себе про те, чим може бути корисна та або інша порада і як можна використати її у своєму житті.

Якщо в книзі зустрічаються невідомі вирази, фрази або слова, потрібно не лінуватися дізнатися їх зміст і тлумачення, дивитися на посилання та примітки, часом там знаходиться досить цікава, і найголовніше корисна інформація.

Якщо сподобалася книга – неодмінно  поділитися радістю з іншими: залишити відгук про книгу в соціальних мережах, написати повноцінну рецензію у своєму блозі, скласти перелік найкращих цитат, порекомендувати книгу друзям і знайомим.

Немає коментарів:

Дописати коментар