5 квітня 2021 р.

Рецепт улюбленого супу Гі де Мопассана в Міжнародний день супу

Перші страви актуальні в будь-який час року, їх готують кожен день, бо вони є важливим джерелом мінеральних і біологічно активних речовин: вітамінів, мікроелементів. Вони сприяють збудженню апетиту й активізують діяльність травних залоз, що пояснюється наявністю у більшості з них екстрактивних речовин. Перші страви – це борщі, солянки, розсольники і найрізноманітніші супи.

Найпростіші в приготуванні супи. Одні супи зігріють і наситять в холодний зимовий або осінній день, інші створять весняний настрій, а треті подарують приємну свіжість в літню спеку. Суп є легкою і легкозасвоюваною стравою, в якій зберігаються корисні речовини всіх продуктів, що входять до складу. Гаряча рідка страва дуже часто використовується в дієтичному і лікувальному харчуванні, багата поживними речовинами. Рідкі гарячі страви здатні відновлювати водний баланс в організмі людини, дозволяють нормалізувати артеріальний тиск.

Гарячі та холодні, легкі та ситні, рідкі і супи-пюре, на молоці, пиві, квасі та вині. У світі готують 150 типів і понад тисячу видів супів. Суп на столі – символ тепла і затишку родини. Тому нещодавно запропоновано 5 квітня відзначати Міжнародний день супу.

Слово «суп» має французьке походження і означає хліб, замочений у відварі. Хоча перший в історії суп зварили в Китаї, де за рік з'їдають більше 30 мільярдів порцій супу.

Дженет Кларксон, автор книги «Суп: глобальна історія», стверджує що «у кожній культурі є така страва. У неї дуже стародавнє коріння. Починаючи з бронзової ери, стародавні люди варили в металевих казанках все: від панцирів черепах до бамбуку. Варена їжа давала можливість жити завдяки стабільним врожаям. Трави й інші інгредієнти додавали з міркувань поживності чи медицини». Кларксон зауважує, що кожного разу, коли хтось простягає другу з нежитем тарілку супу, він виконує стародавню традицію.

Якщо ви суп варите кожного дня, то киньте виклик монотонності і спробуйте новий, незвичний рецепт. Так заодно і відсвяткуєте Міжнародний день супу.

Якби не карантин, ми б запросили в бібліотеку, щоб ви мали змогу перегортути кулінарні книги, журнали з рецептами. Але перенесемо це на потім. А сьогодні працівники бібліотеки-філіалу № 7 пропонують згадати колоритні супи французької кухні від знаменитого письменника Гі де Мопассана. Серед улюблених ласощів, до речі він любив смачно поїсти, є й два супи.

Улюблений суп Гі де Мопассана, який майже щодня готував його кухар під час подорожі письменника на яхті, був «Любий друг». Цікаво, що сам письменник називав цей суп «Любий друг руайяль», що означає «королівський».

Інший улюблений суп-пюре Мопассана називався «Ма шушу», що означає «Моя спокусниця». Готувався він з телятини і подавався разом з відвареної спаржею і сирними паличками.

Ми пропонуємо рецепт приготування «Любого друга», записаний кухарем Анрі Дуе, який зберігся до нашого часу.

Для супу потрібно відібрати дрібні суцвіття молодої і ніжною цвітної капусти, злегка припустити їх, не доводячи до м'якості, у воді з чайною ложкою винного оцту. Не солити, бо це зіпсує ніжність смаку. Дві третини цієї капусти дрібно посікти після варіння, одну третину качанчиків розрізати на половинки.

Спасерувати солодку ріпчаста цибулю на вершковому маслі, додати до подрібненої капусти, влити вершки, щоб вони повністю покрили капусту з цибулею. Томити на слабкому вогні до повного розм'якшення овочів, потім всю масу протерти через сито. Посолити за смаком. Додати трохи білого перцю. Добре розмішати.

Злегка підігріти і ввести збиті з невеликою кількістю бульйону жовтки. Їх потрібно вливати тонкою цівкою, і не нагрівати суп занадто сильно, щоб жовтки не згорнулися. Суцвіття, розрізані на половинки, вводяться перед подачею, злегка обсмажені на вершковому маслі.

Подається суп-пюре з цвітної капусти з ніжною пармською шинкою і сиром «пармезан», покладеними рулетами на окремій тарілці.

Cмачного!

Немає коментарів:

Дописати коментар