27 квітня 2021 р.

Листи Гарпер Лі виставлено на аукціон

28 квітня виповнюється 95 років від дня народження Гарпер Лі — американської письменниці та публіцистки, відомої завдяки роману «Убити пересмішника», відзначеного Пулітцерівською премією в 1962 році.

Нелл Гарпер Лі народилася 1926 року в Монровіллі, штат Алабама. Батько Лі був юристом і членом законодавчих зборів штату Алабама. Вона була четвертою дитиною в сім’ї.

Гарпер Лі закінчила в Монровіллі школу. Інтерес Лі до літератури з’явився саме в середній школі. З 1944 по 1945 роки вчилася в Жіночому коледжі Хантингдон в Монтгомері. Потім Лі вступила в Алабамський університет, де вона вивчала право з 1945 по 1949 рік.

Один рік провела в Оксфордському університеті, після чого усвідомила, що робота юристом не для неї. Вона вирішила присвятити життя літературі.

Гарпер Лі покинула університет і переїхала в Нью-Йорк в 1950 році, де працювала в авіакомпанії в якості офіцера з бронювання. Вела скромний спосіб життя, проживаючи в невеликій квартирі в Нью-Йорку і повертаючись іноді до рідної домівки.

Під час свого перебування в Нью-Йорку Гарпер Лі написала роман «Убити пересмішника» в 1959 році. Ця книга стала бестселером.

У червні 1966 року Лі указом президента призначають до Національної ради мистецтв.

У березні 2005 року Гарпер Лі переїжджає в Амрак. В цьому ж році їде в Лос-Анджелес для отримання своєї нагороди від публічної бібліотеки за досягнення в літературі.

6 листопада 2007 року Президент Джордж Буш вручив Лі президентську медаль за свободу та заслуги перед літературою. Вона також була нагороджена Національною медаллю мистецтв в 2010 році.

У листопаді 2007 року Лі перенесла інсульт, після якого змушена була поселитися в будинку для людей похилого віку.

У 2015 році була видана книга Гарпер Лі «Іди, вартового постав». Новий роман, який став сюжетним продовженням "Вбити пересмішника", встановив рекорд продажів у найбільшій американській книготоргівельній мережі. У Великобританії за перший день після виходу книги в продаж було продано 100 тисяч примірників роману.

Гарпер Лі померла 19 лютого 2016 року у віці 89 років. До самої смерті вона жила в Монровіллі (Алабама).

Збереглися листи письменниці до її подруги Феліції Ітцкофф. 38 цих раніше неопублікованих листів, написаних між 2005 і 2010 роками, були виставлені на аукціон. Початкова ціна за  листи Гарпер Лі — 10 000 доларів.

Лист Гарпер Лі до Феліції Ітцкофф від 20 січня 2009 року

У цих листах Герпер Лі писала про свого батька, дружбу з голлівудськими акторами, атеїзм та президенство Барака Обами. В одному з листів авторка описує свою дружбу з актрисою Вів`єн Лі, відомою роллю Скарлет О'Хари у «Віднесених вітром». Гарпер Лі пише, що Вів`єн «має характер, і я її люблю».

Немає коментарів:

Дописати коментар