Зараз рідко хто в побуті має керамічний посуд. А дарма, бо їсти з керамічного посуду, як свідчить тисячолітній досвід, дуже корисно. Він не псує смаку їжі (на відміну від металевого та пластмасового), гаряча страва в глиняному посуді довго зберігає тепло, а холодна – холод. При смаженні страва не пригорає.
Люди, за
природою створіння допитливі, ймовірно, одного разу помітили, що шматочок глини
надзвичайно слухняний матеріал і з нього легко виліпити будь-яку форму, а опинившись
у багатті, він затвердіває до міцності каменя. Так і прийшла думка виготовляти
з глини посуд. Вироби виліплені з глини і випалені у вогні називаються
керамічними. Перші керамічні речі на території нашої держави з’явилися в ІІ-ІІІ
тисячолітті до нашої ери у так званих трипільських племен.
Так розпочався
розвиток керамічного виробництва, на яке впродовж тисячоліть не минає мода. А
головне, глини у нас в Україні – величезні поклади, ще й найрізноманітніших
сортів.
Дізнатися про
особливості гончарства в різних регіонах нашої країни, а також помилуватися
виробами сучасних гончарів працівники бібліотеки-філіалу №7 пропонують з
народознавчої мандрівки «Традиції гончарства в Україні».
Немає коментарів:
Дописати коментар