21 квітня 2021 р.

Чорнобильські розвідки Сергія Мирного

В бібліотеці-філіалі № 7 є книга Сергія Мирного «Чорнобильська комедія». Сергій не тільки письменник, але і науковець, голова Асоціації Чорнобильського туризму України, а ще ліквідатор наслідків аварії на ЧАЕС, уродженець Полтавщини. З перших днів у зоні аварії він був командиром взводу радіаційної розвідки і до цього часу переймається проблемами пам’яті щодо Чорнобиля. Після аварії на Фукусімі фахівці Японії активно консультувалися з ним як науковцем щодо можливих загроз.

Зараз він возить в зону відчуження туристів, а влітку 1986 року Сергій майже за тими ж маршрутами робив розвідки в найбільш забруднених місцях на броньованій машині.

Загадковість і незвичність побаченого у Чорнобилі інтригували, не давали спокою Сергію. Довелося стати магістром по довкіллю, досліджувати стан здоров'я ліквідаторів, виступати з доповідями на багатьох міжнародних конференціях, а ще він освоїв ремесло письменника і сценариста.

Повість Сергія Мирного «Гірше радіації» отримала премію конкурсу журналу «Кіносценарій» (1997), кіносценарій «Пролом» став лауреатом конкурсу «Коронація слова» (2004), а романи – документальний «Жива сила» і художній «Чорнобильська комедія» – були відзначені нагородами і стали бестселерами.

Нинішні свої проекти в «Чорнобиль-ТУР» Сергій розглядає як логічне продовження своїх зусиль з ліквідації наслідків Чорнобильського вибуху і говорить: «…тоді ми боролися з фізичним, радіаційним забрудненням, а тепер ліквідуємо інформаційне. Кожного разу, коли я виїжджаю з групою із Зони після дня, проведеного там, я відчуваю щось схоже на те, що відчував, виїжджаючи відтіля із колоною бронемашин розвідки в 1986 році: внаслідок моєї робочої зміни ще якась, нехай і невелика, кількість людей буде жити безпечніше, а світ в цілому стане трохи чистішим і кращим».

Немає коментарів:

Дописати коментар