15 квітня 2021 р.

Життя коротке, мистецтво нескінченне

«Життя коротке, мистецтво нескінченне», – це сказав Оскар Уайльд. Дійсно, життя людини – це лиш мить, малесенька складова існування усього супільства, а мистецтво нескінченне тим, що існує століттями і навіть тисячоліттями, а ще воно дуже багатогранне, різноманітне та обширне, неосяжне та таємниче джерело краси, любові і натхнення. Воно прекрасне, а ще кожен його відкриває для себе, знаходить ту його  грань, яка стає бальзамом для душі.

Мистецтво прекрасне тим, що воно створюється вибраними, а належить мільйонам. Люди, наділені талантами, створюють мистецькі шедеври, а інші – поціновувачі – находять в їх творіннях насолоду, втіху, захоплення. І для кожного воно буде своє – те, яке людина віднайшла у своєму серці. І знову вислів Оскара Уайльда: «Мистецтво нічого не виражає, крім себе самого».

Багато можна говорити про мистецтво, про значення його в житті людини. Та якнайкраще цю думку висловив М. Рильський:

В тобі, мистецтво, у тобі одному

Є захист: у красі незнаних слів,

У музиці, що вроду, всім знайому,

Втіляє у небесний перелив;

В тобі, мистецтво, — у малій картині,

Що більша за усей безмежний світ!

Чому саме сьогодні працівники бібліотеки-філіалу № 7 вирішили поділитися роздумами про мистецтво? Бо сьогодні, виявляється, Всесвітній день мистецтва. Ідея обрати дату для дня, який об’єднає діячів та поціновувачів мистецтва, вперше пролунала на XVII Генеральній асамблеї Міжнародної асоціації мистецтв і належить представнику Туреччини. Це відбулося 2012 року в мексиканському місті Гвадалахара, де ініціативу підтримали делегати від більшості країн світу.

Датою свята обрали 15 квітня, адже 1452 року цього дня народився Леонардо да Вінчі. І хоч сам він вважав себе, перш за все, науковцем, його неоціненний внесок у мистецтво є незаперечним. Адже безсмертнi твори Леонардо да Вiнчi й дотепер заворожують своєю досконалiстю, пластикою й глибоким усвiдомленням ролi людини у свiтi, де йому призначено пройти свiй шлях.

Немає коментарів:

Дописати коментар