14 квітня 2021 р.

Олег Чорногуз – письменник, літературна премія імені якого існує прижиттєво

15 квітня своє 85-те день народження святкує відомий український письменник-гуморист, журналіст Олег Федорович Чорногуз. Працівники бібліотеки-філіалу № 7 підготували інформацію про життя і творчість письменника.

Родом він з села Іванів, що на Вінниччині з багатодітної сім’ї, в якій був тринадцятою дитиною.

Гумор був не тільки невід’ємною частиною життя з самого його дитинства, а навіть перешкодою у здобуванні освіти. В школі Олег був ініціатором створення товаришами своєї першої сатиричної стінгазети. А тому навчання в Іванівській середній школі Олег не закінчив, бо виключили його за перші сатиричні вірші на високопоставлених осіб, до яких належали вчителі і директор школи. Згодом продовжив навчання в Івано-Франківську, а після закінчення десятирічки пішов у військове училище. Навчався добре, та через деякий час все ж «проміняв автомат Калашникова на перо сатирика», – як згадує письменник.

Олег Федорович закінчив Київському університет імені Тараса Шевченка, факультет журналістики. Журналістську діяльність розпочав у редакціях районних газет на Вінниччині, а далі вже робота у Києві редактором журналів «Перець» та «ВУС».

У найвідомішому сатирично-гумористичному ілюстрованому часописі «Перець» Чорногуз пропрацював понад 20 років, пройшовши шлях від фейлетоніста до головного редактора.

Гумор став його життєвим кредом, хоча він писав навіть і дитячі книжки, коли підростав син. Він також є автором кіноповісті «Смерть без милосердя» та кількох п’єс. Серед них «Пектораль», присвячена журналісту Георгію Гонгадзе. Твори письменника перекладені 22 мовами світу.

Творчий доробок письменника – це збірки сатири й гумору «Моральна підтримка», «Портрет ідеала», «Сіамський слон», «Веселі поради», «Між нами кажучи», «Сповідь старого холостяка», «Як доглядати Зевса», «Плата за любов»; книги публіцистики «Українські колобки», «Українські кентаври», «Діти колонії», «Куди вас несе, «брати наші», «Рабів на бал не запрошують»; романи «”Аристократ” із Вапнярки», «Претенденти на папаху», «Гроші з неба».

Олег Федорович Чорногуз – Заслужений діяч мистецтв України, лауреат відзнаки «Золотий письменник України», нагороджений орденами князя Ярослава Мудрого V ступеня і Святого Володимира Великого, відзнакою Президента УкраїниХрестом Івана Мазепи.

Він лауреат цілої низки премій: Міжнародної літературної імені Миколи Гоголя «Тріумф», Михайла Коцюбинського, Остапа Вишні, Івана Багряного, родини Воскобійників, Євгена Плужника, Михайла Стельмаха, Олеся Гончара, Степана Руданського, «Коронації слова», Нобельської премії за сатиру і гумор.

Також Олег Чорногуз чи не єдиний письменник в Україні, літературна премія імені якого існує прижиттєво. Її заснували два роки тому – у 2019-му і щороку вручають за кращий гумористичний чи сатиричний роман українською мовою, вручають дипломи, грошові премії і почесний приз – “СміхоОскар”. Перше нагородження у день народження письменника, в Іванівській ОТГ, де наразі й мешкає Олег Федорович.

Та найкращим визнанням письменник називає відгуки своїх читачів. Він згадує лист від доньки одного читача, який сильно хворів. Лікарі не давали надії, а той попросив дружину почитати «щось смішне». Жінка читала, сидячи біля ліжка день у день твори Чорногуза, і він почав усміхатися. Хтозна, з якого дива чоловік очуняв, прожив після того ще вісім років, а за силу сміхотерапії рідні дякували Олегу Федоровичу.

Немає коментарів:

Дописати коментар