26 квітня 2021 р.

Унікальний храм в Чорнобильській зоні відчуження

Зараз Чорнобильська зона відчуження – туристичний магніт. Це місце, де емоції від побаченого потрібно переосмислювати, бо наживо все сприймається зовсім інакше. Зараз усіх туристів цікавить станція ДУГА та місто-привид Прип’ять. Та крім цих об’єктів у зоні вдосталь потужних локацій, які також цікаво відвідати.

Працівники бібліотеки-філіалу №7 пропонують історію про один з двох храмів зони відчуження, які збереглися донині. У сонячні дні із готелю «Полісся» міста Прип’ять можна побачити світло-зелені куполи церкви. Це унікальна пам’ятка – дерев’яна церква Архістратига Михаїла, збудована близько 1800 року, яка знаходиться в селі Красне на лівому березі річки Прип'ять, в шести кілометрах від Чорнобильської АЕС.

З приходом радянської влади церкву Архістратига Михаїла закрили, а її настоятеля заслали до Сибіру. Неодноразово намагалися зрівняти храм із землею, проте мешканці села змогли врятувати її від руйнування.

Але в 1986 році, в дні переповнені загальною панікою, церква була розграбована мародерами. Дорогоцінні ікони, полотна із зображенням святих, предмети церковного побуту, іконостас – все втрачено. Але є надія, що церкву вдасться зберегти, адже приміщення збереглося, храм не виглядає закинутим, продовжує бути світлим і величним.

Куполи тут облюбували сови, які в християнстві вважаються символом запустіння, але, навіть всупереч цьому, храм продовжує жити. Приїжджають туристи, в ньому з'являються сталкери, які приходять сюди для ночівлі (у них є традиція залишати тут їжу один одному, підмітати за собою підлогу). Щороку на поминальні дні в село з’їжджаються колишні жителі і відвідують храм. В цей день, а також ще декілька разів на рік тут проводить службу священик із діючого Свято-Іллінського храму в Чорнобилі.

Цікаво, що в 2015 році пара молодят із США, в храмі Архістратига Михаїла з усіма обрядами, зі священиком, провели вінчання. Їм було надано спеціальний дозвіл , щоб вони одружилися в цьому історичному місці.

Немає коментарів:

Дописати коментар