16 квітня 2021 р.

Людина над природою панує, бездумно світ навколишній руйнує

Віртуальна інформхвилинка

Людина щосекунди змінює свою планету, утверджується на ній. Прагнучи підкорити природу, ми не маємо часу замислитися про доцільність володарювання над нею. Працівники бібліотеки-філії № 7 пропонують інформацію про наслідки, до яких може призвести бездумне намагання людини панувати над пиродою.

Питання доцільності підкорення природи є важливим і актуальним для сучасного суспільства. Прагнення підкорити природу призводить до знищення флори й фауни нашої планети, невиправних змін у довкіллі, кліматі, вичерпання природних ресурсів. Таке недбале ставлення є причиною екологічних катастроф із тяжкими наслідками і для самої людини.

Трагічна тема відносин людини з природою відображена в драмі-феєрії Лесі Українки «Лісова пісня». Головні герої твору – це представники людства та природи. Мавка – лісова дівчина, яка, закохавшись у Лукаша, залишає ліс, у якому минало її життя, хоч Лісовик попереджає героїню, що люди жорстокі й погано ставляться до природи. Проте Мавка – дитина волі, її зрада самої себе не є довговічною. У творі Леся Українка показує велику прірву між реальним життям людини та її високим призначенням.

Згадаймо аварію на Чорнобильській АЕС. Її наслідком стало забруднення величезних територій, які тепер є непридатними для життя, саме з Чорнобильською катастрофою пов’язують різке збільшення захворюваності на рак серед мешканців північних областей України. У Карпатах вирубування лісів стало причиною частих зсувів, через які люди втрачають свої домівки, а іноді навіть гинуть. У катастрофічному стані перебуває атмосфера країни. В великому місті забруднення повітря в 15 разів вище допустимої норми.

Подібних прикладів багато. Всі вони свідчать про те, що людство вступило в гостру суперечку з умовами свого існування. Ми всі воюємо з природою, а нам необхідне мирне співіснування з нею. І не лише в вузькопрактичному сенсі, але й у широкому моральному масштабі. Адже ми покликані не панувати над природою і, безумовно,  не підкоряти її, а, будучи її дітьми, повинні любити її, як рідну матір.

Дбайливе ставлення до довкілля надає значні переваги. Справді, природа забезпечує нас усім необхідним для життя, годує, лікує, дарить щедрі врожаї, своєю красою збагачує духовний світ людини, зцілює душу, надихає на творчість.

Переконливим прикладом з літератури до цього аргументу є новела «Intermezzo» М. Коцюбинського. Головний герой цього твору, перебуваючи у тяжкій депресії, тікає від людей, від їх жорстокості, брехливості, примітивності й буденності на природу. І саме краса і спокій кононівських полів зцілюють його душу, надають нові сили протистояти злу, надихають на роботу і творчість.

Майбутнє природного середовища залежить навіть від «маленьких кроків» кожного з нас. Наразі все більше людей щодня захищає гектари лісів від вирубування, парки і сквери – від забудови й сміття.

Естонський підприємець, захисник природи, спортсмен Райнер Нилвак на своєму прикладі довів: світ навколо можна зробити кращим. Проблема навколишнього середовища хвилювала чоловіка завжди. Райнер вирішив очистити Естонію від сміття за один день. Божевільний, здавалось би, план був утілений у життя завдяки однодумцям Нилвака, волонтерам та просто небайдужим громадянам. На екологічну акцію «Зробимо!» прийшло близько п’ятдесяти тисяч осіб, які зібрали десять тисяч тонн сміття.

Отже, намагання підкорити природу, володарювати над нею загрожує майбутньому людства і руйнує нашу планету, а тому є недоцільним. Людству слід відмовитися від ідеї цілковитого підкорення сил природи і жити в гармонії з навколишнім середовищем.

Немає коментарів:

Дописати коментар