3 червня 2020 р.

3 червня відзначають Всесвітній день велосипеда

Цей день започатковано тільки 2 роки тому. Ініціатором заснування свята став соціолог Лешек Сібільський, який юнаком входив у національну збірну Польщі з велоспорту. Співавторами документу виступили 56 країн світу. Зрештою Генасамблея ООН, підтверджуючи унікальність, давню історію і багатофункціональність велосипеда, підтримала цю ідею і 12 квітня 2018 року була прийнята відповідна резолюція.
Велосипед є простим, недорогим, надійним, екологічно чистим і прийнятним видом транспорту, використання якого сприяє дбайливому ставленню до навколишнього середовища та підтримання здоров’я. 
Найбільша кількість велосипедистів – понад 90% населення – у Нідерландах. В Амстердамі побудовано понад 400 кілометрів велодоріжок. На другому місці – Данія, де понад 80% людей мають двоколісний транспорт. Трійку лідерів з розвитку велоруху замикає Німеччина, де на велосипедах їздять понад 75% населення. Україна поки що не входить у першу 10-ку країн, які можна назвати «велосипедними», але статистика показує, що щороку популярність цього транспорту швидко зростає.
А в період карантину, особливо, коли проїзд був тільки при наявності дозволів, велосипед став для багатьох надійним, а інколи і єдиним засобом переміщення.
Пропонуємо Вашій увазі цікаві факти про велосипед:
  • Велосипеду присвячували пісні, і зображували його на картинах. Він зберігає чистим повітря та робить красивими та сильними ноги. Слово «велосипед» в дослівному перекладі з французької мови означає «швидкі ноги». Це слово увійшло в побут у шістдесятих роках дев'ятнадцятого століття.
  • Велосипед, який ми знаємо зараз, з двома колесами і традиційного розміру, з'явився в 1900 році. А день народження велосипеда – 6 квітня 1818 року. Саме в цей день у Парижі барон Карл Дрез продемонстрував сконструйований ним двоколісний засіб пересування, який можна вважати першим прообразом сучасного велосипеда. Хоча винайдену бароном машину швидше за все можна вважати самокатом, тому що в ній були відсутні педалі.
  • Жіночі велосипеди з низькою рамою – данина традиції. Низька рама робилася для того, щоб пані не бентежили джентльменів, задираючи ноги, оголюючи стегна і постаючи в невитончених позах. 
             
  • Наприкінці ХIX століття у багатьох країнах світу з’явилися так звані самокатні війська. Вояки у них їздили на велосипедах. Але називали підрозділи чомусь самокатними. У такий спосіб розвідники, партизани та спецназівці ставали більш мобільними. До того ж велосипеди не потребували палива.
  • У світі всього близько мільярда велосипедів, це в два рази більше, ніж автомобілів і мотоциклів. З них 400 мільйонів велосипедів знайшли своїх господарів у Китаї. Щороку в світі випускається 50 мільйонів велосипедів і 20 мільйонів автомобілів і мотоциклів.
  • Найдорожчий велосипед у світі - Damien Hirst «Butterfly» Trek Madone був проданий на аукціоні Sotheby's за 500 000 доларів. Для його оздоблення використовували крила сотень метеликів.
  • У 2005 році у Великобританії провели опитування на тему найвизначнішого винаходу людства, починаючи з 1800 року. Переможцем визнали велосипед. За кількістю голосів він обійшов такі винаходи як телефон та Інтернет разом узяті.
  • Багаті англійці в 2,5 рази частіше їздять на велосипеді, ніж бідні. Бідняки надають перевагу громадському транспорту або автомобілю.
  • У Латвії кожен велосипедист зобов'язаний мати водійське посвідчення на право водіння велосипеда. У Польщі та Чехії велосипедист,  що «сів за кермо» напідпитку, відповідає за всією суворістю закону: починаючи від штрафів, закінчуючи позбавленням волі терміном до двох років.
  • Світовий рекорд швидкості на велосипеді належить 50-ти річному мешканцю Данії Фреду Ромпелбергу, і становить 268,831 км/год.
  • Американець Майкл Сікрест проїхав на велосипеді за добу 1217 миль.
  • Найдовший зареєстрований у світі велосипед має довжину 28,1 м. Студенти технічного університету в Нідерландах успішно поставили світовий рекорд, проїхавшись на найдовшому велосипеді у 2010 році. Їм вдалося побити попередній рекорд Італії (~26 метрів) на трохи більше, ніж 2 метри.
  • Прототип сучасного гірського велосипеда з'явився в 1977 році.
  • У 1874 році відбувся перший Чемпіонат світу з велоспорту (трек) у Англії.
  • Якщо порахувати кількість деталей, з яких зроблений велосипед, то половина цієї кількості припадає на ланцюг.
 Всім відомо, що їзда велосипедом чарівним чином впливає як на фізичний, так і на психічний стан. Тим, хто думає, їхати на велосипеді чи ні, слід просто нагадати  собі таку  мотивуючу статистику:
  • Їзда на велосипеді береже від раку. Довготривалі дослідження, що проводилися командою фінських вчених, показали, що респонденти, які займалися фізичними вправами із середнім навантаженням протягом принаймні 30 хвилин на день, мали вдвічі менше шансів на розвиток ракових захворювань, ніж ті, хто цього не робив.
  • Середньостатистична людина скидає близько п’яти з половиною зайвих кілограмів за перший рік поїздок велосипедом на роботу.
  • Катання на велосипеді підвищує якість життя. Воно примушує дихати свіжим повітрям, допомагає знімати стрес і просто поліпшує загальне ставлення до життя.
  • Дослідження демонструють, що всього лише 25 хвилин аеробних навантажень на день, одним з яких є катання на велосипеді, підвищує як мінімум один показник творчого мислення.
  • Кожен велосипедист знає чудове відчуття ейфорії після катання, і давно доведено, що існує безпосередній зв’язок між відчуттям добробуту і фізичними вправами.
  • Немає сенсу сперечатися: коли сідаєш на велосипед у похмурому стані, через кілька кілометрів помічаєш за собою, що вже усміхаєшся перехожим, сонечку та вітерцю. Будь-яка кількість часу, проведена на велосипеді, гарантує підняття настрою.
 Вся ця інформація дає зрозуміння того, як це чудово — кататися на велосипеді, тому читайте і вливайтеся до велоруху!

Немає коментарів:

Дописати коментар