3 червня 2020 р.

ГОРТАЮЧИ СТОРІНКИ "Щоденників читання"

        Всі з дитинства пам’ятають казку про Сплячу Красуню. Саме про це написала роман Ольга Деркачова, але це не казка, а життєва історія і, можна сказати, драма для головної героїні.
«Коли прокинешся» - запитання чи ствердження? Про це  можна дізнатися, прочитавши незвичний за сюжетом та зворушливий роман. Ольга Деркачова –  франківська письменниця, яка 2014 року отримала премію «Коронація слова» у номінації «Найкращий твір про кохання» за рукопис роману «Коли прокинешся». Зараз цей роман уже перевиданий вдруге.
Роман написаний динамічно і просто. А «писати просто – дуже складно», зазначив літературний критик Євген Баран.
Прокинувшись після кількарічної коми, в яку Марта потрапила внаслідок аварії, вона усвідомлює, що нікому не потрібна. Близькі люди навчилися жити без неї. Всі довкола її поховали, роздавши навіть одяг, а чоловік взагалі завів собі нову дружину, з якою героїні доводиться жити під однім дахом.
«Уламки колишнього життя, колишніх людей, колишньої роботи. Все, що колись так страшно було втратити, валяється мотлохом біля її ніг», - так описує своє існування героїня, яка щойно вийшла з коми, випавши з життя на цілих шість років.
І лише поява того, що був причиною цієї трагедії, докорінно змінить все в її житті. В її житті з’явиться кохання, з’явиться онкохворий хлопчик Марко, якого вона хотіла всиновити, і від цього вона прокинеться остаточно.
«А ти знаєш, чому світ такий гарний? То через усміхнених дітей! Бо коли діти усміхаються, вони прикрашають цей світ».
«Жінці не потрібно дорогих панчіх, норкових шуб, автівок, коштовностей та квартир. Їй потрібно, щоб на неї дивилися. Просто закохано дивилися».
«Кохання нічого не змінює. Воно лише загострює те, що є в людині. У когось кращі сторони, у когось гірші. І ніхто не знає, що те кохання витягне із серця на поверхню».

Немає коментарів:

Дописати коментар