4 червня 2020 р.

Трійця славна вже прийшла, свято в домівки принесла!

        Наближається важливе християнське свято – День Святої Трійці. Цього року воно припадає на неділю, 7 червня. Свято Трійці відзначають через 50 днів після Великодня, тому цей день називають ще П’ятидесятницею. З Трійцею пов’язано безліч обрядів і традицій, одна з яких – прикрашати будинок травами.
Зеленими букетами на Трійцю оформляють навіть внутрішні приміщення православних храмів, в яких проходять урочисті богослужіння. Точно також можна прикрасити з нагоди цього свята і свій будинок або квартиру для захисту від злих духів. Найпростіше підібрати зелене вбрання для інтер'єру жителям сільської місцевості - їм не потрібно далеко ходити для того, щоб нарвати молодої трави, польових квітів або наламати березових пагонів. У городян з пошуками такого декору можуть виникнути певні проблеми. Але якщо дати волю фантазії, то викрутитися можна - наприклад, ніхто не заважає задіяти в оформленні будинку невеликі букетики, куплені в квітковому магазині, або гірлянди зі штучної зелені.
Розповідаємо, які трави потрібно заготовити, щоб правильно і красиво прикрасити житло.
Перед тим, як прикрашати будинок квітами і зеленню, їх потрібно освятити в церкві. Після цього їх приносять додому і в першу чергу прикріплюють до вікон, дверей і стін: вважалося, що в цей день на землю спускаються померлі родичі і ховаються саме в рослинах.
Не прикрасити будинок вважається дуже великим гріхом. Люди спеціально напередодні “Зеленої неділі” йдуть збирати ароматні трави, щоб встигнути за вечір прикрасити будинок. До слова, серед усіх можливих гілок, зелені та квітів забороненими вважають тільки осику і вербу.
Найбільш популярними травами, які використовують на Трійцю, вважають чебрець, м’яту, аїр, любисток, полин, пижмо та волошку. У кожної з них є свої захисні та лікувальні властивості.
 Чебрець
 У народі вважають, що чебрець знаходиться під заступництвом Богородиці і здатний оберігати від пристріту, зберігати жіноче здоров’я і надавати цілющу дію. Зазвичай його підвішують до стелі або зашивають в наволочку. Також сушений чебрець додають в чай, щоб надати йому неповторного аромату і смаку.
 М’ята
М’яту завжди вважали доброю і мудрою травою. Вона здатна відкривати серця людей з доброї сторони і відганяти від оселі злих духів. Найкраще прикрасити цією травою спальню, щоб забезпечити сім’ї спокійний сон і приємні сновидіння протягом усього майбутнього року.
 Аїр
Цю зелень в наші краї принесли з собою монголо-татари, і з часом вона остаточно в нас прижилася. У водоймах, де росте аїр, вода завжди набагато чистіша, а тому його часто називають “ангельською травою”. Щоб очистити будинок від злих духів, розкидайте аїр по підлозі, поставте його у вази по всьому будинку, і добрі сили обов’язково захистять ваш будинок від згубного впливу. Також ця зелень приносить в будинок благополуччя і щастя.
 Любисток
Якщо у вашому будинку є незаміжня дівчина, любисток обов’язково повинен з’явитися в ньому на Трійцю, тому що здатний притягувати любов. Також ця зелень чудово захищає від пристріту і відводить біду. Зв’яжіть кілька гілочок разом і поставте їх на видному місці в центральній кімнаті.
 Полин
Втомилися від постійних конфліктів? Принесіть в будинок полин і прикрасьте ним кожну кімнату на Трійцю. Він чудово усуває негативну енергію і, за повір’ям, захищає від русалок та інших річкових духів. 
 Пижмо
Пижмо також вважається травою-оберегом. Нібито вона відганяє злих духів і людей, здатних навести порчу, а також тих, хто чорний у своїй заздрості. Наші предки вірили, що якщо носити при собі її листя, то всякому “приворот відворот буде”.
 Волошка
Волошка вважається оберегом від нечисті, а також їй приписують приворотні властивості. Молодим дівчатам потрібно її носити з собою, і тоді вони обов’язково зустрінуть свого коханого.
Найкраще пов’язати кілька букетиків з різних трав і поставити по одному в кожній кімнаті – так ви наповните будинок приємними ароматами і захистите його від негативного впливу ззовні, поганих поглядів і злих духів.
Святкуйте із задоволенням і обов’язково поділіться з друзями корисною інформацією!

Немає коментарів:

Дописати коментар