16 червня 2020 р.

Революційні події сколихнули Україну

Цьогоріч виповнюється 100 років від початку Української революції 1917–1921 рр. – одного із найважливіших і найскладніших періодів в історії українського народу ХХ століття.
Вона розпочалася в умовах революційних потрясінь, які охопили Російську імперію у березні 1917 р. Основними етапами Української революції були: діяльність Української Центральної Ради, проголошення її Універсалів (березень 1917 – квітень 1918); правління гетьмана Павла Скоропадського  (29 квітня – 14 грудня 1918); встановлення влади Директорії УНР; розгортання та придушення масштабного повстанського руху (грудень 1918 – листопад 1921).
 У 1921 році, після кількох воєн радянської Росії з УНР, майже вся територія України опинилася під контролем окупантів. Ризький мир, підписаний у березні того ж року між радянськими урядами Росії й України та Польщею, фактично поховав самостійницькі плани урядів УНР і ЗУНР. Раніше, 1918 р. Румунія окупувала Буковину, 1919 р. до Чехословаччини відійшло Закарпаття. Долю Східної Галичини було вирішено 1923 p. на Паризькій конференції – її було приєднано до Польщі. Таким чином, до середини 1920–х років усі землі сучасної України опинилися під владою чотирьох держав. Попри це, вагомий і багато в чому трагічний досвід державницько–правової розбудови України у ці роки продемонстрував можливість цивілізованого демократичного збирання територій в єдину суверенну державу.
        «Сто років тому почалась боротьба за те, щоб відстояти Україну. Почалася вона з російської агресії, з нападу більшовиків на Україну. Відповідно, ми можемо говорити про російську агресію, яка почалася сто років тому і триває дотепер. На жаль, ми можемо говорити про українську столітню війну за правду, за свободу, яка триває досі. І напевно, результат цієї столітньої війни залежить від того, наскільки ми засвоїмо урок наших попередників. Наскільки ми пам’ятатимемо про боротьбу наших попередників», – вважає голова Українського інституту національної пам’яті В. В’ятрович.
Українська революція стала переломним моментом вітчизняної історії. Сформована у її роки ідея державної незалежності визначила подальший перебіг історичного процесу в Україні. Сучасна Українська держава є продовжувачем державно-національних традицій, сформованих під час Української революції 1917 – 1921 років. Сьогодні Україна, захищаючи територіальну цілісність і суверенітет від російської агресії, продовжує боротьбу за незалежність, розпочату Українською революцією.

Немає коментарів:

Дописати коментар