2 червня 2020 р.

Томас Манн - майстер інтелектуальної прози

       6 червня виповнюється 145 років від дня народження німецького письменника Томаса Манна. Його кращі романи та новели належать до найвищих художніх досягнень світової літератури ХХ століття.
 Шлях від народження до військової служби
Томас Манн народився 1875 року в заможній родині Йоганна Манна, торговця зерном і глави судноплавної фірми. Мати Томаса Манна була музично обдарованою представницею креоло-бразильської португальської сім'ї. Саме вона займалася вихованням майбутнього драматурга і всіх його сестер і братів. У 1891 році помер батько. Згідно його заповіту, були продані фірма та будинок.  Родина переїжджає до Мюнхена, де Томас закінчив Вищу технічну школу. В 1896 році Томас і його брат Генріх разом вирушають до Італії. Після подорожі Томас Манн став редактором журналу «Сімпліціссімус».
Через три роки, в 1899 році, біографія Томаса Манна збагатилася військовою службою. Період служби сформував і зміцнив світогляд письменника. Він створив знаменний для своєї творчості роман «Будденброки».
 Шлях від одруження до Першої світової
 У віці 30 років відбулася знаменна подія, яка залишила свій слід на всьому житті письменника. У 1905 році він одружився з Катею Прінсгейм. Дочка мюнхенського професора стала вірною супутницею письменника до кінця його днів. Від їхнього союзу народилося шестеро дітей, з них троє пішли по стопах батька, ставши письменниками, літераторами. Зовсім скоро після одруження драматурга почалася Перша світова війна, яку спочатку письменник прийняв гаряче, проте незабаром усвідомив помилковість політичних теорій. Манн виступав проти суспільних реформ і пацифізму. Політичні розбіжності стали причиною розбіжностей у сімейному колі: Томас Манн став ідейним противником власного старшого брата. Але, помінявши точку зору, Томас усвідомив необхідність демократичних змін, після чого помирився з Генріхом.
 Початок творчого шляху: роман «Будденброки»
 Перший видавничий досвід відноситься ще до років навчання в гімназії: завдяки Томасу світ побачив літературно-художній і не по-дитячому філософський журнал «Весняна гроза».
 Подорож до Італії в 1896 році добре позначилося на творчості письменника. Оповідання, написані під час подорожі, він відправляв видавцям на Батьківщину. С. Фішер (німецьке видавництво) запропонувало створити з них збірник. Він вийшов в 1898 році під назвою «Маленький пан Фрідерман». Деякі розповіді з нього були написані ще за часів редакторської роботи в сатиричному тижневику «Сімпліціссімус». За рік військової служби письменник ще сильніше зміцнив свою думку щодо проблем, що хвилювали його довгий час. Відслуживши, він в 1901 році випустив роман «Будденброки. Історія загибелі одного сімейства». Вважається, що у творі відображена історія батьківської сім'ї з тієї точки зору, з якої бачив її сам Томас Манн. Біографія і творчість, злиті воєдино, поклали початок прекрасного роману, в якому автор висвітлює вузькі сімейні питання крізь призму суспільного ладу.
 Сімейний роман про суспільний устрій
  Роман «Будденброки. Історія загибелі одного сімейства» порушує загальнолюдські та громадські питання, що впливають на звичайну сім'ю: матеріальне і духовне життя, розпад і можливість переродження буржуазного світу. Також були порушені проблеми місця творця в суспільстві та житті: приречення на самотнє існування, поєднане з неймовірною відповідальністю перед  його суспільством. У романі проявилося заперечення норм буржуазного світу. Неприємній для Манна  культурі, що склалася в двадцятому столітті, він протиставив бюргерську. Крах колись теплого, усталеного бюргерського світу для Манна означало крах всієї культури. Томас Манн показує, що чотири покоління сімейства рік від року втрачають не тільки матеріальне благополуччя, але й моральні цінності. 
 Можна сказати, що життя і творчість для Манна були нерозривно пов'язані. Роман «Будденброки» став не єдиним твором, у якому відбилися особисте життя і думки письменника. Такою є і п'єса «Флоренція», що вийшла в 1907 році. Її герої говорять вустами письменника, озвучуючи його думку про сучасний Томасу буржуазний  світ.
 Аналогічний погляд на суспільство притаманний більшості його творів, але найбільш близьким до п'єси є роман «Королівська високість». Томас Манн написав, що в ньому він «проповідує людяність». Однак поворотним, за визнанням самого автора, став роман «Чарівна гора». У ньому розкрито ідейні суперечності світу, в якому жив і творив Манн.
 Суспільне визнання: Нобелівська премія
 Визнання прийшло до Томаса Манна не відразу. Відомо, що в рік виходу було куплено всього 100 примірників сімейного роману «Будденброки». Зате через 30 років, в 1929 році саме завдяки йому письменник навіки вписав своє ім'я в перелік Нобелівських лауреатів. Вже за життя твори Томаса Манна стали називатися класичними.
 Після присудження премії роман «Будденброки» був випущений мільйонним тиражем. Починаючи з 1933 року, біографія Томаса Манна стала біографією людини, на якого рівнялися молоді письменники. Манн їздив по країні і читав лекції, включаючи в них уривки з власних творів.
 Пошуки своєї країни і громадянства
          
 На німецькому полігоні фашистських діянь він не знайшов свого пристанища. І тому відбувся переїзд в 1933 році в Кюснахт - швейцарське містечко - разом з родиною. Даний крок спланував сам Томас Манн. Виявляється, що після 1936 року письменник був позбавлений німецького громадянства, став громадянином Чехословаччини. Проте незабаром, в 1938-му, Томас Манн переселився в США, де в 1944 році став громадянином вже цієї держави. Відомо, що, покинувши Німеччину на самому початку дії фашистського режиму (в 1933-му), він в «гітлерівську» країну більше не повернувся. Антифашистські настрої Томас Манн пропагував і після закінчення війни. Роман «Доктор Фаустус», який побачив світ у 1947 році, став відображенням особистої думки автора про епоху нацизму. Томас Манн знайшов своє заспокоєння в тихому швейцарському місті Кільхберхе. Сюди в 1952 році він переїхав на постійне місце проживання. Тут був написаний останній його роман - «Пригоди авантюриста Фелікса Круля». Примітно, що з першої до останньої творчої ноти Томас Манн був вірний своєму «я». У «Пригодах» описано життя людини, яка проклала собі шлях до вершини кар'єрних сходів, використовуючи нестійкі порядки буржуазного світу. 
    Томас Манн помер 12 серпня 1955 року на північному сході Швейцарії в місті Цюріху.
 Екранізації творів Томаса Манна
Твори, що належать перу письменника, стали екранізувати ще за його життя. Кількість екранізацій з 1923 по 2008 рік перевищує 30. І це з урахуванням того факту, що біографія Томаса Манна за датами та творчою спадщиною містить всього один-єдиний твір, адаптований для постановки на сцені або створення фільму, - п'єсу «Флоренція». До речі, вона не була екранізована. Зате «Будденброки» стали одним з найпопулярніших в плані екранізації творів, які написав Томас Манн.

Немає коментарів:

Дописати коментар