11 червня 2020 р.

Жак-Ів Кусто 60 років свого життя присвятив дослідженню підводного світу

     11 червня виповнюється 110 років з дня народження Жака-Іва Кусто - знаменитого французького океанографа-самоука, одного із найвідоміших підводних дослідників ХХ століття, винахідника, експериментатора, етнолога, археолога, легендарного мандрівника, фотографа, громадського діяча і відмінного шоумена – режисера, автора безлічі книг і фільмів.
«Підводну Одіссею команди Кусто» та інші його серіали дивилися мільйони телеглядачів в усьому світі, оскільки фільми про походи команди Кусто транслювали всі провідні телеканали світу. Мільйони хлопчаків і дівчаток із захопленням стежили за його підводною одіссеєю, заражаючись пристрастю до досліджень морських глибин. Ця людина, дійсно, зробила неоціненний вклад не тільки в науку, але й у її популяризацію.
Розроблені ним методи пізнання океану служать не лише задоволенню природної людської цікавості, але й серйозним інтересам науки. Поле діяльності команди Кусто воістину не знало меж. «Він – це і є океан» – так говорять про Жака-Іва Кусто.  
Що знаємо ми про нього? Які перипетії життя заставили його –  артилерійського офіцера одного з кораблів військово-морського флоту суттєво змінити своє життя і стати «людиною-рибою», «іхтиандром»? Капітан планети... Це прізвисько він отримав вже в зрілому віці. Хоча здається, що планетарний шлях його долі був визначений ще в дитинстві.
Щоб зрозуміти це, запрошуємо дізнатися про цікаві повороти його життя та  долі.
 1. Кусто мріяв спершу про небо, а не про море
 Юний Жак–Ів хотів стати льотчиком. Однак, коли йому було 26 років, Кусто потрапив у автокатастрофу: численні переломи, пробиті легені, паралізовані руки... Про кар’єру лейтенанта військово–морської авіації довелося забути. Кусто щоденно став плавати у Середземному морі для відновлення здоров’я. У Тулоні, куди після аварії переїхав Кусто, він познайомився з Філіппом Тайе, великим любителем моря. Саме Філіпп прищепив Кусто пристрасть до пірнання у морські глибини й став його «хрещеним» батьком у зануренні. Він же познайомив Кусто зі своїм найкращим другом — Фредеріком Дюмою (легендарний Діді). Відтоді Філіпп, Кусто і Фредерік не розлучалися.
 2. Перша пристрасть — кінокамера
 Коли Жаку було 13, батько купив кінокамеру. Відтоді ця іграшка стала для Кусто справжньою пристрастю. Згодом Жак–Ів вирішив об’єднати дві свої улюблені справи — море та кінозйомку. Так, нерозлийвода Кусто—Тайе—Діді конструюють водонепроникну «посудину» з вікном, через яке можна було знімати морські глибини. У 1942 році з’являється перший підводний 18-хвилинний фільм Кусто «8 метрів під водою».
 3. Кусто винайшов акваланг і першу підводну телевізійну систему
 Найбільше хвилювало молодого Кусто, як можна збільшити час перебування людини під водою? Разом із колегами він проводив масу випробувань із підводною екіпіровкою, і нарешті, у 1943 році, Кусто та інженер Еміль Ганьян винайшли автономний скафандр з аквалангом. Крім того, Кусто став винахідником водонепроникних камер та освітлювальних пристроїв, створив першу підводну телевізійну систему.
 4. Легендарний «Каліпсо» — за один франк на рік
 Кусто мріяв про власний корабель. І він його знайшов на Мальті: це був старий мінний тральщик «Каліпсо», який належав Королівським Британським ВМС. Меценатом став відомий виробник пива Гінесс, який і вніс основну частину грошей за судно. 40–річний Кусто орендував «Каліпсо» у пивного магната за символічний один франк на рік. Після переобладнання та пошуку добровольців Кусто вийшов у море. Так починається легендарна «Одіссея Кусто» й дослідження Світового океану... «Каліпсо» відслужив своєму капітану вірою–правдою — на ньому зняті найвідоміші фільми Кусто. Затонув тральщик 1996 року біля берегів Гонконгу — після тарану з баржею.
 5. 67 фільмів у 105 країнах світу
 Кусто вперше у світі показав глядачам кіно та відео­зйомки під водою — ці кадри викликали справжній фурор. Фільми, книги та телепрограми про життя океану принесли Кусто світову славу. У 1954 році під час мандрівки Кусто Червоним морем та Індійським океаном народився відомий серіал «Одіссея команди Кусто». А наступного року з’являється найкращий фільм про підводне життя — «Мир тиші», який отримав «Золоту пальмову гілку» в Каннах та «Оскар». Як, власне, і наступні фільми Кусто — «Світ червоної риби» та «Світ без сонця». Світове визнання йому принесли й книги — зокрема, «У світі мовчанки» стала бестселером. Загалом Кусто створив 67 фільмів, які йшли в 105 країнах світу.
 6. Жінка на кораблі
 Ще одним успіхом у житті Кусто стала зустріч із Симоною Мелькіор. Вона народила Кусто двох синів і стала не тільки його дружиною, а й правою рукою. Жан–Мішель, старший син Кусто, згадував у своєму інтерв’ю газеті «Труд»: «Моя мама присвятила більшу частину свого життя «Каліпсо». Можу точно сказати: вона провела там значно більше часу, ніж я, батько і брат разом узяті. Вона була негласним стабілізатором усіх конфліктів і проблем на судні. Офіційно мама працювала медсестрою, але насправді на ній трималося все. Вона навіть могла вирішити якісь дипломатичні проблеми з місцевою владою, коли судно не хотіли пускати в порт. Чудово говорила кількома мовами, навіть доволі складними — японською, наприклад». Кажуть, тільки Симона могла вплинути та темпераментного Кусто — спокійна, зважена, її лагідно називали «пастушкою». Симона померла від раку в 1990 році — її прах розвіяли над морем біля берегів Монако. А через рік Кусто одружився із Франсиною Триплет, від якої вже мав двох дітей — дочку Діану та сина П’єра.
 7. Море забрало сина
 Пристрасть всього життя Кусто — море — принесло йому й найбільшу трагедію — смерть сина Філіппа. Це сталося у 79–му році. Філіпп виконував зйомки для фільму з гідролітака «Каталіна». Під час приземлення ніс машини раптово пішов під воду. Весь екіпаж лишився на борту, а Філіпп зник безвісти. Тіло хлопця так і не знайшли...
 8. Деспот і «апостол дайвінгу»
 Про Кусто казали, що він був мало не деспотом з вибуховим характером, тираном на кораблі. Відомий оператор Андре Лабан, один із членів знаменитої команди Кусто (до речі, дід месьє Лабана родом зі Львова), згадував у інтерв’ю «Комсомольській правді»: «На борту «Каліпсо» панувала сувора дисципліна. Іноді капітан втрачав контроль і від нього можна було почути різке слово. Якось пірнальник заїкнувся про свої права на відпочинок, на що Кусто сказав: «Тут ніхто не має жодних прав, крім мене!». Але водночас, як переконує Андре Лабан, Кусто любив самотужки виховувати спеціалістів: «Я мріяв потрапити у команду Кусто, знав, що він шукає інженера, прийшов влаштовуватися. І Кусто мене запитав, що я вмію робити. Я чесно відповів: «Нічого». На що він сказав: «Чудово. Ми тебе беремо». Кусто став творцем нової релігії — релігії дайвінгу, він був її «апостолом». Про себе він говорив дуже скромно: «Я — ніхто. Вмію робити багато чого, але дуже посередньо: я погано пірнаю, погано малюю. Талантів у мене немає жодних. Усе мені дається важкою працею».
 9. Кусто навчив пірнати батька, синів та онука
 Кусто казав, що завжди хотів прищепити любов до моря своїм близьким. Його батько прожив 90 років, а ось плавати під водою навчив його Жак лише у 67 років — йому ця справа дуже сподобалася. Старшого сина Кусто викинув за борт в акваланзі власного виробництва у шість років, меншого — у чотири. Онучка Олександра стала плавати у тримісячному віці.
 10. Кусто вірив, що люди житимуть під водою
 Кусто зробив кілька відкриттів у біології. Зокрема, він припустив існування здібностей китоподібних до ехолокації. І виявився правий. Була в дослідника ще одна версія і мега–проект — «життя у підводних будинках». Кусто вважав, що люди врешті–решт стануть акватичними створіннями. «Я думаю, що для майбутніх поколінь перебування під водою буде так само природнє, як і на суші, — казав Кусто у своєму інтерв’ю. Люди стануть жити у воді, як дельфіни. Принаймні я мрію про це. Все, що було зроблено на поверхні, рано чи пізно буде зроблено під водою. Це буде завоювання цілого нового світу».

Немає коментарів:

Дописати коментар